Vyzkoušejte recept na kynuté velikonoční pletýnky s brusinkami. Pečivo, po kterém se jen zapráší!
100 g | cukr |
1 špetka | sůl |
2 ks | vejce |
80 g | máslo |
250 ml | mléko |
1 balíček | vanilkový cukr |
400 g | hladká mouka |
0.5 lžičky | citronová kůra |
100 g | polohrubá mouka |
1 kostka | droždí (42g) |
50 g | sušené brusinky |
na potření | |
---|---|
1 ks | vejce |
Obě mouky prosejeme a promícháme se solí. V míse rozpustíme droždí s cukrem, vše zalijeme vlažným mlékem, přidáme vanilkový cukr, rozšlehaná vejce a postupně vmícháme mouku, citronovou kůru a změklé máslo. Ze surovin vypracujeme hladké pružné těsto, které necháme 90 minut kynout. Do vyběhnutého těsta zapracujeme brusinky, krátce prohněteme a rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých vyválíme válečky asi 1 cm silné a 12 cm dlouhé. Vždy ze 3 válečků vyhotovíme pletýnky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Nakynuté velikonoční pletýnky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Velikonoční pletýnky podáváme ke kávě nebo čaji jako slavnostní pohoštění.
Začněte včas: Zdobení vajíček a velikonoční tvoření
Velikonoce jsou úžasnou příležitostí, jak se zase jednou kreativně vyřádit. Udělejte si čas, popusťte uzdu fantazii, sedněte si spolu s dětmi a pusťte se do tvoření plného jarních barev a velikonočních roztomilostí.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena