reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Velikonoční pletenec

Zkuste recept na úžasný velikonoční pletenec, který se rozplývá na jazyku, navíc krásně ozdobí sváteční stůl.


  • 5,0

    5 3
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

poleva

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 629 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 886 hodnocení

Videorecept: Salát z červené řepy podle Anny

29. 1. 2020

Bábovka

4,7 1 639 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 715 hodnocení

Růžičková kapusta zpestří jídelníček

28. 1. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 181 hodnocení

Videorecept: Špagety s krémovou houbovou omáčkou

27. 1. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,2 577 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 709 hodnocení

Recept na jablečný závin krok za krokem

25. 1. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 276 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 588 hodnocení

Maso k uzení: Pochutnejte si na krkovici i slanině

25. 1. 2020

Postup přípravy

Lehce ohřejeme smetanu, ve které následně rozdrobíme čerstvé droždí, zamícháme se lžičkou cukru a shora zlehka posypeme hladkou moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat.

Do větší mísy odvážíme mouku, po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme vařečkou důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek z droždí. Začneme od středu míchat. Následně vmícháme i ostatní suroviny, tedy zbytek cukru, žloutky a změklé či nastrouhané máslo. Vymísíme v nelepivé těsto, pokud máme doma robota či domácí pekárnu, zjednodušíme si práci. Těsto zlehka zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat zhruba hodinu na teplém místě.

Těsto po hodině zhruba zdvojnásobí svůj objem, je tedy nakynuté a přemístíme jej na vál. Těsto rozdělíme na tři stejné díly, zhruba po 300 gramech. Každý díl ještě propracujeme v ruce tak, aby vznikla hladká kulička s co nejméně záhyby. Z každé části vytvoříme postupně 3 polodlouhé prameny, poté až  prameny dlouhé cca 60 cm. Prameny zapleteme jako klasický cop.

Upletený velikonoční cop přemístíme na plech s pečícím papírem a konce spojíme k sobě (spoj můžeme zpevnit špejlemi). Vznikne tak tvar věnce. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C. Před vložením do trouby pletenec potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.

Velikonoční pletenec pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 25 minut. Propečenost zkontrolujeme špejlí.

Pokud nám velmi rychle po začátku pečení zlátne těsto, můžeme zakrýt alobalem a dopéci takto až do propečena. Pletenec po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem. Vytvoří se tak úžasná krusta na povrchu.

Velikonoční pletenec ozdobíme mašlí v jarní barvě, která jednak pěkně ozdobí, ale také zakryje spoj. Necháme vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlépe chutná čerstvý s tenoučkými plátky studeného másla.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Velikonoční pletenec

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.