reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Velikonoční pečená šunka

Tento recept jsem viděla v kuchařském pořadu britské televize a šunka připravená podle tohoto postupu nám velmi chutnala. Pečená šunka je výborná za tepla i za studena.


  • 2,9

    19×

    2,8 19
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 581 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 687 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 686 hodnocení

Perníkové chaloupky na hrneček krok za krokem

17. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Základní suroviny k pečení vánočního cukroví

17. 11. 2019

Postup přípravy

Omytý a osušený bio pomeranč tence oloupeme pomocí zeleninové škrabky tak, aby tam nebyla bílá část kůry, protože je hořká. Zázvor lehce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli očistíme a rozkrojíme na polovinu.

Do hrnce dáme 2 hvězdičky badyánu, přidáme rozkrojenou cibuli, nastrouhaný zázvor a pomerančovou kůru. Připravíme si jablečný cider. Cider je alkoholický nápoj vyráběný kvašením ovocného základu s obsahem asi 5,5 % alkoholu, který je velmi oblíbený v Anglii, Irsku, Austrálii a Novém Zélandu. Cider se stává celosvětovým fenoménem s různým využitím v kuchyni. Nejznámější je cider jablečný a hruškový.

Do hrnce nalijeme 400 ml cideru, doplníme dostatečným množstvím studené vody, přivedeme do varu a opatrně vložíme naší domácí uzenou šunku nebo krkovičku. Můžeme vybrat i stehno nebo jiný druh uzeného masa. Plamen stáhneme na střední intenzitu a šunku vaříme pomalým varem asi 1,5 hodiny.

Mezitím si připravíme suroviny na glazuru. Do hrnku dáme 2 lžíce medu, 2 lžíce hořčice, zbytek cideru, promícháme a prudkým varem odvaříme objem směsi na polovinu a necháme vychladnout. Směs na potírání šunky je hotová.

Uvařenou šunku necháme částečně vychladnout ve vývaru a vybereme na desku. Ze šunky ještě teplé ostrým nožem odstraníme z povrchu kůži. Povrch pod kůží nařežeme na čtverce o straně 2 x 2 cm. Do spojů mezi čtverci napícháme celé hřebíčky. Šunku vložíme do pekáčku, přidáme tuk odebraný z vývaru a povrch šunky vydatně potřeme medovo - horčicovo - cídrovou směsí, kterou potíráme šunku ještě několikrát během pečení.

Šunku pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem asi 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěkná červenohnědá medovo - horčicovo - cidrová glazura.

Upečenou šunku s glazurou vybereme na desku a počkáme, až šunka trochu vychladne, potom ji nakrájíme plátky o tloušťce asi 0,5 cm. Zbytek šunky po vychladnutí odložíme na noc do chladničky, aby pěkně ztuhla, bude se potom výborně krájet na tenké plátky.

Pečenou šunku s glazurou podáváme za tepla s domácím jablečným křenem a s čerstvě upečeným domácím chlebem. Pečená šunka chutná výborně i za studena. Jde o velmi chutnou pečenou šunku s medovo-horčicovou glazurou, která má jinou, ale vynikající chuť, než známe u běžně vařené naší tradiční šunky.

Velikonoční pečená šunka krásně voní po pomeranči, zázvoru, jablkovém cidru, cibuli a badyánu. Medovo-horčicovo-ciderová glazura dodává šunce skutečně šmrnc a výjimečnou chuť, vřele doporučuji vyzkoušet.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Velikonoční pečená šunka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.