Velikonoční pečená šunka

2 h 40 min | předkrm | 8 porcí | britská kuchyně | recept zobrazen: 1714x
Tento recept jsem viděla v kuchařském pořadu britské televize a šunka připravená podle tohoto postupu nám velmi chutnala. Pečená šunka je výborná za tepla i za studena.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Omytý a osušený bio pomeranč tence oloupeme pomocí zeleninové škrabky tak, aby tam nebyla bílá část kůry, protože je hořká. Zázvor lehce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli očistíme a rozkrojíme na polovinu.

Do hrnce dáme 2 hvězdičky badyánu, přidáme rozkrojenou cibuli, nastrouhaný zázvor a pomerančovou kůru. Připravíme si jablečný cider. Cider je alkoholický nápoj vyráběný kvašením ovocného základu s obsahem asi 5,5 % alkoholu, který je velmi oblíbený v Anglii, Irsku, Austrálii a Novém Zélandu. Cider se stává celosvětovým fenoménem s různým využitím v kuchyni. Nejznámější je cider jablečný a hruškový.

Do hrnce nalijeme 400 ml cideru, doplníme dostatečným množstvím studené vody, přivedeme do varu a opatrně vložíme naší domácí uzenou šunku nebo krkovičku. Můžeme vybrat i stehno nebo jiný druh uzeného masa. Plamen stáhneme na střední intenzitu a šunku vaříme pomalým varem asi 1,5 hodiny.

Mezitím si připravíme suroviny na glazuru. Do hrnku dáme 2 lžíce medu, 2 lžíce hořčice, zbytek cideru, promícháme a prudkým varem odvaříme objem směsi na polovinu a necháme vychladnout. Směs na potírání šunky je hotová.

Uvařenou šunku necháme částečně vychladnout ve vývaru a vybereme na desku. Ze šunky ještě teplé ostrým nožem odstraníme z povrchu kůži. Povrch pod kůží nařežeme na čtverce o straně 2 x 2 cm. Do spojů mezi čtverci napícháme celé hřebíčky. Šunku vložíme do pekáčku, přidáme tuk odebraný z vývaru a povrch šunky vydatně potřeme medovo - horčicovo - cídrovou směsí, kterou potíráme šunku ještě několikrát během pečení.

Šunku pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem asi 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěkná červenohnědá medovo - horčicovo - cidrová glazura.

Upečenou šunku s glazurou vybereme na desku a počkáme, až šunka trochu vychladne, potom ji nakrájíme plátky o tloušťce asi 0,5 cm. Zbytek šunky po vychladnutí odložíme na noc do chladničky, aby pěkně ztuhla, bude se potom výborně krájet na tenké plátky.

Pečenou šunku s glazurou podáváme za tepla s domácím jablečným křenem a s čerstvě upečeným domácím chlebem. Pečená šunka chutná výborně i za studena. Jde o velmi chutnou pečenou šunku s medovo-horčicovou glazurou, která má jinou, ale vynikající chuť, než známe u běžně vařené naší tradiční šunky.

Velikonoční pečená šunka krásně voní po pomeranči, zázvoru, jablkovém cidru, cibuli a badyánu. Medovo-horčicovo-ciderová glazura dodává šunce skutečně šmrnc a výjimečnou chuť, vřele doporučuji vyzkoušet.

autor receptu:

Velikonoční pečená šunka

Počet přidaných receptů: 442

Ingredience

na porcí
2,7
slabší recept
18 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Velikonoční pečená šunka

Přidat příspěvek k receptu Velikonoční pečená šunka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept