Velikonoční mazanec s mandlemi

2 h 30 min | moučník | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 3765x
Jeden z mých oblíbených receptů na velmi chutný mazanec na Velikonoce.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Na mírném ohni rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Připravíme si kvásek z rozdrobeného droždí, lžíci cukru krystal, 100 ml vlažného mléka a lžíci mouky a necháme v teple vykynout.

Nastrouháme kůru z poloviny citronu. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek, rozpuštěné máslo a po přidaní vykynutého kvásku a rumu se zbylým mlékem zaděláme tužší těsto, které necháme v teple 1 hodinu kynout.

Já do těsta rozinky nedávám, protože moji mlsouni je nechtějí. Nyní jsem nedala ani mandle, všechny jsem použila v celku na mazanec. Pokud mandle do těsta dávám, tak 3/4 z celkového množství posekám na menší kousky, které opražím na sucho na horké pánvi a nechám je před přidáním do těsta vychladnout.

Těsto na lehce pomoučněné desce znovu propracujeme a vytvarujeme bochník, který přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem, ve středu ostrým nožem nakrojíme tvar kříže a vtlačíme oloupané mandle v celku. Mazanec posypeme cukrem krystal a necháme ještě 15 minut kynout.

Připravený mazanec vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme na této teplotě prvních 15 minut. Potom teplotu snížíme na 100 °C a pečeme ještě 45 minut. Upečený mazanec vybereme a necháme vychladnout.

Velikonoční mazanec s mandlemi pokrájíme na porce a podáváme. Správně upečené těsto mazance je lehké a nadýchané.

autor receptu:

Velikonoční mazanec s mandlemi

Počet přidaných receptů: 442

Ingredience

na porcí

Recept Velikonoční mazanec s mandlemi byl 16.04.2016 na 6. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,8
slabší recept
39 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Velikonoční mazanec s mandlemi

Přidat příspěvek k receptu Velikonoční mazanec s mandlemi
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept