reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

3. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Velikonoční kynutý věnec

Velikonoční kynutý věnec

Originální recept od zakladatelky české kuchyně z roku 1924.


  • 4,3

    32×

    4,2 32

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 774 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 004 hodnocení

Nestačí ani vychladnout! Vděčný hrníčkový recept na borůvkový koláč

10. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 729 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 819 hodnocení

Recept na domácí tvarohové nanuky krok za krokem

9. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 205 hodnocení

Rajčata v receptech: Rajčatové polévky, omáčky i báječné saláty

9. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 603 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 776 hodnocení

Jak využít zeleninu ze zahrádky? Zkuste recept na pravé maďarské lečo

8. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 673 hodnocení

Proč jíst maliny? Zlepší vám pleť a odbourají cholesterol

7. 7. 2020

Postup přípravy

Máslo, cukr, žloutky a vejce utřeme v míse do pěny, poté přidáme sůl, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, z droždí připravený a vykynutý kvásek a vlahou smetanu. Vše zahustíme moukou, vypracujeme tuhé těsto a dáme kynout na 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme jej do pěny umíchaným máslem, složíme a překládáme střídavě do 1/3 natřikrát. Počtvrté těsto rozdělíme na pět dílů. Ze tří dílů vyválíme rukou dlouhé válečky, upleteme věnec, položíme jej na pečícím papírem vyložený plech a na to položíme druhý menší věnec, který jsme upletli pouze ze dvou dílů. Takto upravený velikonoční věnec dáme vykynout.

Vykynutý věnec potřeme dvakrát umíchaným vajíčkem, posypeme krystalovým cukrem a sekanými loupanými mandlemi nebo rozinkami. Dáme péci nejdříve do horké trouby 200 °C, po 15 minutách teplotu zmírníme na 180 °C a velikonoční věnec dopečeme.

Upečený velikonoční kynutý věnec pocukrujeme moučkovým cukrem. Přeji krásné Velikonoce plné jarního sluníčka.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Velikonoční kynutý věnec

    Celkový počet komentářů: 5
    • Unavená vařečka
      Unavená vařečka

      Nejasnost - příprava těsta

      Tento recept je originální text, který paní Marie Janků-Sandtnerová uveřejnila v roce 1924 a chápu, že má tedy potřebu překladu do dnešní moderní doby.
      Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme jej do pěny utřeným máslem, a třikrát přeložíme, (jako na plundrové těsto). Tento postup opakujeme třikrát, dále těsto rozdělíme na pět dílů, vyválíme a upleteme věnec. Záhada vyřešena :-)
      Vám všem krásné Velikonoce!

      02.04.2012 21:58:42

    • Ondrušová
      Ondrušová

      Re: nejasnost

      Jako byste překládala tzv. plundrované těsto

      01.04.2012 22:41:50

    • Monika
      Monika

      Nechápu část: Těsto složíme a překládáme střídavě do 1/3 natřikrát.. Můžete mi prosím podrobněji rozepsat jak na to? Děkuji

      01.04.2012 19:13:08


    • tatkoge
      tatkoge

      veľkonočný koláč

      Celkom slušný koláčik - veľká noc ako vyšitá

      01.04.2012 05:45:37


    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Velikonoční kynutý věnec

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.