reklama
hledat uživatel
       

Veganský dhal

Recept na chutný bezmasý pokrm. Tzv. dhal je velmi oblíbený druh jídla, typický pro oblast Indie, ale i Nepálu. Označuje nepřeberné množství pokrmů jejichž základem jsou luštěniny.


  • 4,0

    4 4
  • 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 530 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 803 hodnocení

Provoní celou kuchyň! Francouzský hruškový koláč s polevou krok za krokem

23. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 651 hodnocení

Když máte hub plné košíky: Pusťte se do zavařování

23. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Recept na houbovou smaženici krok za krokem

22. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 527 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

21. 8. 2019

Postup přípravy

Do většího hrnce nasypeme červenou čočku a zalijeme 1,5 l studené vody. Dáme vařit a v průběhu vaření odstraňujeme z hladiny pěnu. Vaříme zakryté pokličkou, dokud čočka nezměkne (cca 20 - 25 minut).

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, chilli papričky nakrájíme nadrobno, rajčata nakrájíme na kousky a zázvor nastrouháme nadrobno.

Mezitím v pánvi rozpálíme olej. Ideální je kokosový, ale obecně se dá použít jakýkoliv, který dobře snáší vysoké teploty (slunečnicový, řepkový). Nakrájenou cibuli osmažíme tak, aby začala mírně hnědnout.

Stáhneme oheň a přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a kurkumu, pokrájené chilli papričky a římský kmín a garam masalu. Vrátíme na oheň a mícháme 1 minutu. Přidáme nakrájená rajčata a smažíme 2 - 4 minuty.

Vodu z čočky nesléváme. Pokud jsme dodrželi postup, vody by neměl být přebytek. Do hrnce přelijeme cibulový kořeněný základ a za stálého míchání vaříme dalších 5 - 10 minut v závislosti na požadované konzistenci. Asi 2 minuty před koncem vaření přidáme čerstvou nať koriandru, osolíme a opepříme.

Veganský dhal podle chuti ozdobíme čerstvým koriandrem a můžeme jíst samotný, ale také s rýží (basmati) nebo masala bramborami.

Garam masala (podobně jako kari nebo tandori masala) je směs několika druhů mletého koření. Může se taktéž značně lišit. Je možné ji osobně namíchat, nebo koupit ve specializovaných obchodech s kořením. Totéž platí o římském kmínu (cuminu), který také nebývá v běžné nabídce obchodů.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Veganský dhal

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.