Koupíme pěkný prorostlý bůček i s kůží. Kůži zbavíme chlupů a různých nečistot, omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a zatím vložíme do pekáče. Cibuli a česnek očistíme, cibuli pokrájíme na měsíčky a česnek podélně na plátky.
V rychlovarné konvici připravíme vroucí vodu, bůček dáme do širšího hrnce, zalijeme vroucí vodou, přidáme sůl a vaříme 20 minut. Vařením se bílkoviny na povrchu srazí a vytvoří obal na bůčku. Bůček se na povrchu uzavře, přitom zůstane uvnitř šťavnatý a solí se během vaření ochutí. Předvařený bůček vybereme na desku a na kůži vytvoříme ještě za tepla ostrým nožem mřížku. Zářezy vedeme jen na povrchu, ne do masa. Bůček se bude po upečení lehce krájet.
Do vhodného pekáče dáme 2 vrchovaté lžíce domácího vepřového sádla. Na spodek pekáče rozložíme nakrájenou cibuli a polovinu česneku. Na tuto vrstvu položíme předvařený bůček, který ještě osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z každé strany, posypeme celým kmínem a na povrchu rozložíme druhou polovinu česneku. Bůček potřeme domácím kapiovo-feferonovým krémem a přikryjeme alobalem.
Bůček vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 60 minut, potom odstraníme alobal a dopečeme do křupava a do pěkné červené barvy (asi 20 minut). Bůček vybereme na desku a přikryjeme alobalem asi na 30 minut, aby se ustálily uvnitř šťávy a při krájení nevytekly. Bůček pokrájíme na porce a zbytek odložíme po vychladnutí do chladničky na 1 hodinu, aby pěkně ztuhl.
Vařený pečený paprikový bůček podáváme za tepla jako samostatný hlavní chod s dušeným sladkokyselým zelím a domácím vařeným kynutým knedlíkem. Za studena podáváme jako pochoutku s čerstvým doma upečeným chlebem, hořčicí a křenem nebo jemným zeleným salátem.
Předcházející vaření bůčku je tajná finta starých dobrých řezníků, kterou výborně používám i při jiné úpravě této dobroty. Chuť je o dost lepší než při klasicky používaném způsobu pečení bůčku.