Vařený pečený paprikový bůček

2 h 30 min | chuťovka | 4 porce | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 6445x
Můj recept na velmi chutný a šťavnatý paprikový bůček, který je výborný za tepla s dušeným zelím a vařeným kynutým knedlíkem. Za studena je to úžasná pochoutka s domácím chlebem.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Koupíme pěkný prorostlý bůček i s kůží. Kůži zbavíme chlupů a různých nečistot, omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a zatím vložíme do pekáče. Cibuli a česnek očistíme, cibuli pokrájíme na měsíčky a česnek podélně na plátky.

V rychlovarné konvici připravíme vroucí vodu, bůček dáme do širšího hrnce, zalijeme vroucí vodou, přidáme sůl a vaříme 20 minut. Vařením se bílkoviny na povrchu srazí a vytvoří obal na bůčku. Bůček se na povrchu uzavře, přitom zůstane uvnitř šťavnatý a solí se během vaření ochutí. Předvařený bůček vybereme na desku a na kůži vytvoříme ještě za tepla ostrým nožem mřížku. Zářezy vedeme jen na povrchu, ne do masa. Bůček se bude po upečení lehce krájet.

Do vhodného pekáče dáme 2 vrchovaté lžíce domácího vepřového sádla. Na spodek pekáče rozložíme nakrájenou cibuli a polovinu česneku. Na tuto vrstvu položíme předvařený bůček, který ještě osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z každé strany, posypeme celým kmínem a na povrchu rozložíme druhou polovinu česneku. Bůček potřeme domácím kapiovo-feferonovým krémem a přikryjeme alobalem.

Bůček vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 60 minut, potom odstraníme alobal a dopečeme do křupava a do pěkné červené barvy (asi 20 minut). Bůček vybereme na desku a přikryjeme alobalem asi na 30 minut, aby se ustálily uvnitř šťávy a při krájení nevytekly. Bůček pokrájíme na porce a zbytek odložíme po vychladnutí do chladničky na 1 hodinu, aby pěkně ztuhl.

Vařený pečený paprikový bůček podáváme za tepla jako samostatný hlavní chod s dušeným sladkokyselým zelím a domácím vařeným kynutým knedlíkem. Za studena podáváme jako pochoutku s čerstvým doma upečeným chlebem, hořčicí a křenem nebo jemným zeleným salátem.

Předcházející vaření bůčku je tajná finta starých dobrých řezníků, kterou výborně používám i při jiné úpravě této dobroty. Chuť je o dost lepší než při klasicky používaném způsobu pečení bůčku.

autor receptu:

Vařený pečený paprikový bůček

Počet přidaných receptů: 452

Ingredience

na porce

Recept Vařený pečený paprikový bůček byl 24.12.2015 na 3. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,9
slabší recept
52 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Vařený pečený paprikový bůček

Přidat příspěvek k receptu Vařený pečený paprikový bůček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom (PVS) je pojem, kterým je někdy označován soubor příznaků vzniklých v důsledku vedlejších (nežádoucích) účinků očkování.

  • Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Rýma, kašel, teploty. Po roce je tu zase chřipková sezóna. Nemoc, která se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, těžkým pocitem slabosti, bolestí v krku a výtokem z nosu. Nepříjemnost, která nemusí být vždy tak banální záležitostí. Uvažujete o očkování?




přidat nový recept