reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

3. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Vařený pečený paprikový bůček

Vařený pečený paprikový bůček

Můj recept na velmi chutný a šťavnatý paprikový bůček, který je výborný za tepla s dušeným zelím a vařeným kynutým knedlíkem. Za studena je to úžasná pochoutka s domácím chlebem.


  • 3,0

    55×

    2,9 55
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 529 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

21. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Postup přípravy

Koupíme pěkný prorostlý bůček i s kůží. Kůži zbavíme chlupů a různých nečistot, omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a zatím vložíme do pekáče. Cibuli a česnek očistíme, cibuli pokrájíme na měsíčky a česnek podélně na plátky.

V rychlovarné konvici připravíme vroucí vodu, bůček dáme do širšího hrnce, zalijeme vroucí vodou, přidáme sůl a vaříme 20 minut. Vařením se bílkoviny na povrchu srazí a vytvoří obal na bůčku. Bůček se na povrchu uzavře, přitom zůstane uvnitř šťavnatý a solí se během vaření ochutí. Předvařený bůček vybereme na desku a na kůži vytvoříme ještě za tepla ostrým nožem mřížku. Zářezy vedeme jen na povrchu, ne do masa. Bůček se bude po upečení lehce krájet.

Do vhodného pekáče dáme 2 vrchovaté lžíce domácího vepřového sádla. Na spodek pekáče rozložíme nakrájenou cibuli a polovinu česneku. Na tuto vrstvu položíme předvařený bůček, který ještě osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z každé strany, posypeme celým kmínem a na povrchu rozložíme druhou polovinu česneku. Bůček potřeme domácím kapiovo-feferonovým krémem a přikryjeme alobalem.

Bůček vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 60 minut, potom odstraníme alobal a dopečeme do křupava a do pěkné červené barvy (asi 20 minut). Bůček vybereme na desku a přikryjeme alobalem asi na 30 minut, aby se ustálily uvnitř šťávy a při krájení nevytekly. Bůček pokrájíme na porce a zbytek odložíme po vychladnutí do chladničky na 1 hodinu, aby pěkně ztuhl.

Vařený pečený paprikový bůček podáváme za tepla jako samostatný hlavní chod s dušeným sladkokyselým zelím a domácím vařeným kynutým knedlíkem. Za studena podáváme jako pochoutku s čerstvým doma upečeným chlebem, hořčicí a křenem nebo jemným zeleným salátem.

Předcházející vaření bůčku je tajná finta starých dobrých řezníků, kterou výborně používám i při jiné úpravě této dobroty. Chuť je o dost lepší než při klasicky používaném způsobu pečení bůčku.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Vařený pečený paprikový bůček

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.