Vyzkoušejte recept na voňavou vánoční štolu plnou rozinek, ořechů, mandlí a kandovaného ovoce.
2 ks | vejce |
250 g | máslo |
1 lžíce | rum |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva |
200 g | tvaroh |
150 g | cukr moučka |
0.5 lžičky | skořice mletá |
1 lžička | citronová kůra |
500 g | polohrubá mouka |
100 g | vlašské ořechy |
1 lžička | pomerančová kůra |
70 g | mandle (loupané) |
0.3 lžičky | mletý kardamom |
40 g | kandovaná citronová kůra |
60 g | kandovaná višeň |
100 g | rozinky sultánky |
100 g | směs sušeného ovoce v rumu |
podle potřeby | |
---|---|
máslo na potření | |
olej na vymazaní | |
cukr moučka |
Mouku prosejeme a promícháme s práškem do pečiva, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou, skořicí a kardamomem. V míse ušleháme změklé máslo s cukrem do pěny, pak postupně vmícháme vejce, lžíci rumu a tvaroh. Do tvarohového základu přidáme ochucenou mouku a vypracujeme hladké těsto, které rozprostřeme ve tvaru vyšší placky na pomoučněný vál. Pak těsto posypeme sultánkami, nasekanými ořechy a mandlemi, sušeným ovocem, kandovanými višněmi a kandovanou citronovou kůrou. Řádným prohnětením vše zapracujeme do těsta. Formu na biskupský chlebíček potřeme olejem a vyložíme těstem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 - 180 °C asi 50 - 60 minut. Propečení štoly vyzkoušíme špejlí. Upečenou štolu vyjmeme z formy a ještě teplou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Vychladlou štolu servírujeme ve sváteční dny jako moučník ke kávě či čaji, ale třeba i jen k snídani a podle chuti kdykoliv během dne.
Pečeme na Vánoce: Vánoční štola a oblíbené recepty
Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena