reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Vánoční štola s rozinkami a kandovanou kůrou

Štola je plná kandovaného ovoce, rozinek, mandlí a oříšků. Na rozdíl od vánočky vyžaduje 2 - 3 týdny uležení, a proto je nejvyšší čas se do její přípravy pustit.


  • 4,6

    11×

    4,6 11
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Postup přípravy

Den předem si naložíme rozinky do rumu.

Druhý den začneme přípravou kvásku. V mléce rozmícháme 25 g mouky a lžičku cukru. Nakonec přidáme rozdrobené droždí, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.

V míse smícháme zbylou hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidáme vejce a na kousky nakrájené povolené máslo. Do těsta zapracujeme ¾ kostky. Zbytek másla necháme na potření upečené štoly. Jako poslední přidáme kvásek a zpracujeme v těsto.

Těsto poprášíme moukou a necháme 1 a ½ hodiny na teplém místě kynout. Do vykynutého těsta zapracujeme kandovanou kůru, rozinky a nasekané mandle. Z těsta vytvoříme menší váleček, který ještě necháme pod utěrkou 15 minut kynout.

Váleček necháme v celku a podélně vyválíme jednu jeho polovinu. Tu přehneme přes nevyválenou část a necháme kynout dalších 15 minut.

Štolu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 25 minut. Poté teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme dalších 20 minut. Pokud by se nám zdálo, že vánoční štola během pečení příliš hnědne, přikryjeme ji alobalem. Ještě horkou štolu potřeme čtvrtkou rozpuštěného másla a bohatě pocukrujeme.

Vánoční štolu s rozinkami a kandovanou kůrou důkladně zabalíme do alobalu a uchováme do Štědrého dne v chladu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Vánoční štola s rozinkami a kandovanou kůrou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.