reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Vánoční šťavnatý Sacherův dort

Receptů na Sacherův dort je více, ale mně se osvědčila tato varianta, která sice není pravým vídeňským originálem, ale velmi se mu chutí podobá - je úžasně chutná, kvalitní a šťavnatá.


  • 3,0

    20×

    3 20
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 547 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 814 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Jeřabiny: Opomíjené ovoce podzimu v marmeládách i kompotech

19. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 534 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

18. 9. 2019

Postup přípravy

Změklé čerstvé máslo vymícháme s cukrem moučka a vaječnými žloutky do nadýchané pěny. Vaječné bílky se špetkou soli vyšleháme do tuha. Sníh z bílků nemusí být úplně tuhý, je důležité, aby se vytvořily lehké sněhové špičky.

Pomalu a za stálého míchání rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu nad lázní z horké vody a necháme ji trochu zchladnout. Zatím smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Dortovou formu o průměru 24 cm pořádně vymažeme čerstvým máslem a vysypeme polohrubou moukou. Dno formy vysteleme vystřihnutým kruhem z pečícího papíru.

K vaječné žloutkové pěně postupně přidáme rozpuštěnou čokoládu, potom po malých částech zašleháme mouku s práškem do pečiva a vanilkou, potom zlehka osmičkovým pohybem vmícháme sníh z bílků.

Hotové těsto vlijeme do dortové formy a povrch rovnoměrně uhladíme. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 60 minut. Vykonáme zkoušku špejlí, pokud zůstane čistá, vypneme troubu, pootevřeme dvířka trouby a necháme dojít v troubě ještě asi 10 minut.

Upečený korpus vybereme z trouby, položíme nahoru dnem na mřížku, odstraníme boky formy, její dno a stáhneme pečící papír z korpusu a necháme vychladnout. Vychladlý korpus přeřežeme na polovinu. Domácí meruňkovou marmeládu ohřejeme nad plamenem, aby byl tekutý. Pokud je velmi hustý, rozředíme ho několika lžícemi vody.

Horkou marmeládu rovnoměrně rozetřeme na spodním dílu korpusu a potřeme ještě tenkou vrstvou rozehřáté hořké čokolády. Hořká čokoláda bude výborně kontrastovat s chutí meruňkové marmelády. Přiložíme vrchní část korpusu, jemně stlačíme dlaněmi dolů a celý korpus vydatně potřeme horkou marmeládou, necháme zchladnout a odložíme na 24 hodin odpočívat do chladničky, aby celý korpus pořádně nasákl marmeládou a byl šťavnatý.

Vánoční Sacherův dort vybereme z chladničky po 24 hodinách, hořkou čokoládu rozpustíme s máslem nad vodní lázní, nebo připravíme Ganache smícháním rozpuštěné čokolády s tekutou šlehačkou v poměru 200 gramů čokolády na 180 ml šlehačky. Necháme trochu zchladnout, celý korpus rovnoměrně potřeme čokoládovou polevou, necháme vychladnout a hotový dort odložíme na 24 hodin odpočívat do chladničky.

Vánoční šťavnatý Sacherův dort poté pokrájíme na porce nožem, který jsme namočili do horké vody a servírujeme s dobrou kávou a do tuha ušlehanou šlehačkou.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Vánoční šťavnatý Sacherův dort

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.