Používám již koupené šneky uvařené v bujonu (48ks), které koupím na internetu. Nejsou to naši zahradní šneci, ale afričtí, kteří mají nejlepší chuť. Není šnek jako šnek. K tomu si koupím prázdné ulity taky 48 ks, abych měl šneky do čeho naplnit. Nebo když nemáme, uděláme si z alobalu malé mističky, kam pak šneky na pečení vložíme, aby neuteklo to výborné máslo, které udělám následovně.
Vezmeme kostku másla. Česnek očistíme a utřeme. Petrželku nasekáme. S máslem smícháme česnek, vrchovaté lžíce petrželky, rovnou lžičku pepře, brusinky, sůl a chilli koření. Vše rozmícháme opravdu dobře.
Vezmeme ulity a do každé ulity nacpeme šneka. Cpeme ho co nejvíce, aby se nám do ulity vešlo i máslo. Ulitu bohatě doplníme máslem. Ulity dáme na pekáček pro šneky nebo na talířek a to tak, aby se rozpouštějící máslo nevylilo na něj. Tedy ústím ulit nahoru, jako je to na fotce.
Rozpálíme troubu na 220 °C a dáme tam vánoční šneky na asi 6 minut zapéct.
Vánoční šneky pro gurmány podáváme s bílým pečivem a bílým suchým vínem.
Na osobu počítám 12 - 16 ks, jako předkrm stačí 6ks. Zbylé šneky, které nesním, zamrazím na příště a máslo taky.