reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Vánoční buchta

Recept na jemný moučník pro různé sváteční příležitosti. Buchtu hlavně oceníte, když máte o Vánocích chuť na něco dobrého a máte po krk cukroví, ale samozřejmě si na ní pochutnáte po celý rok.


  • 4,0

    4 4
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Jak na kynuté těsto?

31. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 765 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

31. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Palačinkový dort krok za krokem

31. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 804 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 298 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 705 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Postup přípravy

Do menší mísy vysypeme půl balíčku brusinek a rozinek (radši přebereme). Přidáme mandle nasekané nahrubo. Vše v misce promícháme. Zapneme troubu na 200 °C, aby se vyhřála.

Do větší mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr, přidáme mléko, olej, vejce a jako poslední kypřící prášek a případně i bramborový škrob. Škrob není nutný, jen po několika tuhých plackách, nevěřím pouze prášku do pečiva. Vše důkladně promícháme. Těsto by nemělo být příliš tuhé, spíše tekutější, kompaktnější a nedrží tolik na stěnách.

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Větší část těsta vlijeme do formy. V míse si necháme zbytek těsta a do něj vmícháme směs mandlí, rozinek a brusinek, aby se obalila a vytvořila takovou hodně hustou směs. Těsto ve formě uhladíme a naházíme do ní vytvořenou směs. Jak to rozprostřeme, záleží jen na nás.

Buchtu pečeme asi 20 - 30 minut v předehřáté troubě. Záleží ale na vaší troubě. Povrch by měl být místy nazlátlý. Vyzkoušíme špejlí, jestli je buchta upečená. Buchtu necháme vychladnout a podáváme. Můžeme podávat třeba s trochou medu.

Vánoční buchta se hodí zejména na sváteční stůl, ale pochutnáte si na ní celoročně.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Vánoční buchta

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.