Vánočka od tchyně

moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 106355x
Vynikající recept na domácí vánočku.
Komentáře receptu 65
Uvařil jsem to (Recept vařilo 50 lidí)


Postup přípravy receptu

Těsto, od té doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně. Suroviny dávám v tomto pořadí: mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřáté máslo, špetka soli, cukr, mouka smíchaná s práškem do pečiva, citronová kůra a nakonec sušené droždí.

Když se dělá těsto ručně, uděláme kvásek z trochy vlažného mléka,cukru a droždí. Do mísy si připravíme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, přilijeme vlažné mléko, ve kterém jsme rozšlehali vajíčko, přilijeme rozehřáté máslo a vzešlý kvásek. Vypracuje těsto, až se odlepuje od stěn mísy.

Hotové těsto přendáme na vál a zapracujeme do něj rozinky. Omyté rozinky namočím do trošky rumu se špetkou skořice. Můžou se přidat nahrubo nasekané mandle, ořechy. Těsto vrátíme do mísy, posypeme lehce hladkou moukou a dáme kynout na teplé místo. Po hodině těsto několikrát propracujeme vařečkou a dáme znovu tak na 3/4 hod. kynout.

Vykynuté těsto vyndáme a rozdělíme na 9 částí. Ty rozválíme na válečky a upleteme copy ze 4, 3 a 2 válečků. Když kladu jednotlivé copy na sebe, pomažu spodní bílkem. Když je vánočka hotová, necháme ji na sporáku ještě asi 15 minut kynout. Pak ji potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí. Zabezpečíme ji několika špejlemi proti sesunutí.

Dříve jsem potírala vánočku rozšlehaným vejcem, ale někde jsem četla, že to tmavne a musí se přikrývat papírem - to je pravda. Při potírání bílkem to není nutné. Vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C. Asi po 10 minutách plech s vánočkou otočím a teplotu snížím na 140 °C. Celkem se vánočka peče asi 30 minut dozlatova.

Vánočka od tchyně je lehká a nadýchaná.

autor receptu:

Vánočka od tchyně

Počet přidaných receptů: 4

Ingredience

4,7
skvělý recept
121 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Vánočka od tchyně

Celkový počet komentářů: 65
  • Komentář k receptu Vánočka od tchyně mazlik 23.12.2014 23:08:32

    Vánočku jsem dělala poprvé a povedla se. Akorát jsem dala min droždí.

  • výborná vánočka 23.12.2014 08:57:09

    Zkoušela sem prvně v životě, povedla se mi a byla luxusní, naprosto výborná, aspoň tedy pro mě, přesně takovou vánočku mám ráda.

  • Vánočka Fikina 19.12.2014 23:32:38

    Mám dotaz..Když pekárna skončí program, tak necháváte těsto taky ještě kynout jako při ruční nebo ji děláte rovnou.Díky za odpověď Fikina

  • mamina
    výborná vánočka mamina 22.12.2014 06:25:43

    Opravdu super recept na výbornou vánočku.Vánočky,které jsem dosud pekla byli tuhé,ale tato je i dalších několik dní měkoučká a vláčná,zkuste ji,není se čeho bát,perfektně kyne a těsto se výborně zpracovává,pozor pouze na kvásek,který musí dobře vzejít.Počítat s tím že to nějak vykyne i z nepříliš dobře vzešlého kvásku se nevyplácí.Dobrou chuť a hezké Vánoce všem kuchaříkům.

  • Komentář k receptu Vánočka od tchyně pepa 21.12.2014 12:53:06

    Vánočku peču podruhé. Je skutečně vynikající a i pro mě jako začátečníka se to dá zvládnout. Jen jsem se nevešel do mouky, prostě pod 700g to lepí jak lepidlo. Ale to může být i moukou. Poprvé mi vánočka spadla, takže vypadala jako brambora. Za půl hodiny jdu plést další, tak mi držte pěsti, ať tentokrát neupadne :-)

  • Vánočka od tchýně 14.12.2014 18:21:25

    Dělal jsem ji podle vašeho receptu a věřte nevěřte,byla velice chutná i když mi trochu "UJELA".Děkuji za inspiraci a přeji krásné Vánoce....///

  • Vánočka od tchýně Dana Marečková 14.12.2014 12:18:25

    Vánočka byla úžasná, moc všem chutnala, teď před svátkama peču i pro sousedy tuto supr vánočku, děkuji za recept....

  • Děkuji. Damian 14.12.2014 11:58:48

    Jiným slovem nemá smysl začínat. Protože....ano. Děkuji. Tahle vánočka byla mým prvním počinem z oblasti sladkého pečení. A musím říct, že po získané zkušenosti rozhodně ne posledním.
    Děkuji za recept. I já jako naprostý začátečník jsem uspěl. A výsledek vynikající. Barva, konzistence i chuť. Jediné, s čím bych souhlasil z kritiky, která se zde objevila, je snížení množství droždí. Po použití celé kostky (42g) je z hotového těsta cítit, navíc vánočka dokynula ještě i na plechu, takže se při nabývání roztrhla. Což tedy nemá vliv na chuť, pouze trochu na vzhled.
    Vánočka je ale skvělá, už dvě hodiny po dopečení z ní zbyla půlka (jsem doma sám....). Doporučuji nejdříve vyzkoušet, až potom kritizovat, protože kdo nezkusil, neví o čem mluví.
    Nebo se pletu? Pak ale místo komentářů o tom, jak nikdo jiný vlastně nic neumí, přidejte lepší recept. Myslím, že nebudu jediný, kdo se velmi rád poučí. Zatím jsem si vzal z komentářů dvě ponaučení - méně droždí a přidat sádlo. Obě mi dávají smysl. Vyzkouším příště.
    Ještě jednou srdečně děkuji.

  • Nalezeno receptů: 65
    Přidat příspěvek k receptu Vánočka od tchyně
    * Povinné pole

    
    Kde to žije
    Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

    Píšeme jinde

    • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

      Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

      Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!

    • Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

      Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

      Rádi si v těchto dnech zdobíte zahrádku, terasu nebo balkon pestrobarevnými a různě velikými dýněmi? A jak by také ne, je přece jejich čas a jako podzimní dekorace jsou nepřekonatelné. Už také víme, že dýně je nadmíru zdravá zelenina a pomůže nám dokonce i s hubnutím.




    přidat nový recept