reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Vánočka mojí babičky

Vánočka mojí babičky

Z tohoto těsta dělala moje babička buď vánočku nebo bochánek a je opravdu výborná.


  • 4,6

    1 212×

    4,6 1212
  • 1 hod

  • 138×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 649 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 903 hodnocení

Luštěninové saláty: Jak na zdravý oběd, který opravdu chutná

17. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 649 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 725 hodnocení

Recept na kuřecí nudličky v kokosové omáčce krok za krokem

16. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 130 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 184 hodnocení

Videorecept: Vyzkoušejte masopustní smažené koblihy ze sladkých brambor

15. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 717 hodnocení

Zamilovaná valentýnská psaníčka krok za krokem

14. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 600 hodnocení

Luštěninové fusilli se špenátem a parmazánem krok za krokem

13. 2. 2020

Postup přípravy

Z droždí trochy mléka,mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko,kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo( pozor nesmí být horké). Zaděláme těsto,na konec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou vykynout.

Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů stočíme kuličky které necháme opět asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak vyválíme šulánky a upleteme vánočku. Opět jí necháme dobře vykynout.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem,posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Vánočka mojí babičky

    Celkový počet komentářů: 452
    • dolevi
      dolevi

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      07.02.2012 21:59:44

    • kucinek
      kucinek

      Všichni si mlaskali, navíc jsem se vyřádila i v pletení :-) Jen jsem neměla k dispozici loupané mandle, tak jsem použila neloupané. Nikomu to nevadilo.

      04.02.2012 11:57:10

    • ivanilka
      ivanilka

      Umění přijmout radu - sádlo do vánočky

      Zdravím Vás všechny, ať jste pro sádlo či nikoli. Peču dlouho, peču ráda. Moje maminka je také jen amatér, ale její kousky jsou vyhlášené, a ta vždy říká:
      máslo na vůni, olej na vláčnost a výdrž pečiva (myšleno vše o kynutém těstě) a sádlo na křehkost. Ano, dříve to byl lůj (hovězí tuk, vysmažený - tzv. výpečky). Ten se běžně používá dodnes při pečení v Británii. Sádlo a olej přidávat do těsta, až po prvním vykynutí. - Děvčata, usmějte se na svět a neodsuzujte hned dobře míněnou radu. I ten pražský cukrář může být "tam" pyšný na svou snaživou dceru (referencemi táty jen chtěla podpořit správnost použití i sádla), byť sádlo on sám nepoužíval.
      Ten pudinkový prášek je nejen na barvu, ale i trvanlivost - díky škrobu. - A nemusíte čekat do dalších vánoce, vánočka, cop, ... spletené pečivo - je symbol soudržnosti rodiny, společenství, ... takže bychom ho měly péci v dnešní době velmi často :)))

      23.01.2012 14:20:58


    • Parodie7
      Parodie7

      Recepty se sice trochu liší.Dokonce se objevilo slovo ,že přidávat sádlo je barbarství.Já osobně si myslím a mám to i odzkoušené,že všechny jsou výborné.Jen zkuste labužníkovi zavázat oči,předložit kousky vánočky z výše uvedených receptů,dát mu k zapíjení třeba dobré kakao . A pak ať uhodne,kde bylo přidané sádlo,kde bylo jen máslo a kde bylo kolik copánků a pod.Možná může rozpoznat chuťové rozdíly,ale konečné znění testu bude určitě znít " všechny vánočky byly výborné" Zdraví Parodie 7 !

      03.01.2012 09:11:20

    • netrvalova.renata
      netrvalova.renata

      zkušenosti

      ahoj, vzhledem k tomu, že peču vánočky, potažmo i mazance pro sebe, své dospělé děti i nejbližší kamarádky tedy 2 dny od rána do odpoledne, tak si troufám potvrdit některé zde uváděné zkušenosti : 9 pramenů - 4, 3, 2 a ty 4 spodní mají hmotnost o trochu větší než zbývající. Dále tu menší půli rozdělím na 4 díly( nutná stejná hmotnost) a 1 díl dál dělím na2 části. Používám staré miskové váhy bez závaží. Hodně utahuji. Každý upletený díl hřbetem ruky proznačím uprostřed pro dálší. Špejle taky pomohou. Mouka zásadně polohrubá, tuk máslo změklé našlehané, možno i sádlo - křehčí. Nesmí se zapomenout na sůl, při šlehání. Zdá se to složité, ale cvik okoukaný od mé babičky, zvládly i mé děti, které vždy pomáhaly. Držím palce příští rok.

      02.01.2012 00:40:55

    • Pan X
      Pan X

      To je cenzura. Hanba Vám!

      29.12.2011 22:08:25

    • andula.barosova
      andula.barosova

      teď ji peču snad dopadne dobře , ale mám problém jak to udělat aby se nesvezla zkusila jsem ji zašpejlovat ale jak pozoruji tak špatně poradíte co s tím?

      22.12.2011 17:54:32

      • Muminen
        Muminen

        Re: vánočka

        Zašpejlování je jen pomoc. Hlavní je do každé ze dvou spodních vrstev v prostředku vytlačit místo pro patro bokem ruky a mít rovnoměrné -stejně tlusté - copánky. Jak se začnou trhat na povrchu při motání nebo přenášení nepomůže žádná špejle.

        Sádlo do vánočky a bochánků patří. Výmysl, že do těsta patří jen máslo je moderní nesmysl. Stejně jako Hera je pečení :).

        27.12.2011 21:53:01

      • kedgien
        kedgien

        když máš vánočku spletenou,ještě než znovu nakyne na plechu, neboj a na několika místech ji promáčkni prstem do hloubky, nebude to na upečené vidět, pak ještě pojisti špejlí. Takhle mně to ukázala jedna pekařka před lety a funguje to.

        28.12.2011 10:58:55

      • pavlina
        pavlina

        Re: vánočka

        ahoj
        aby se vanocka nesvezla, je dobre /okoukano od tchana pekare/ konce pleteni roztahnout doprava a doleva pod vanocku-u konce vanocky ,tez je dobre hranou dlane roztahnout vanocku pro polozeni copu ze 3 pramenu/ udela se takovy jako zlabek/ a konce zastrcit ,.totez i u 2 pramene ,ktery je navrch,konce zastrcit pod vanocku
        nikdy se mi nerozjela.
        uzasnou chut pak ma vanocka ,kterou zapletenou dame pres noc do chladu a druhy den peceme.komu jsem to doporucila,kazdy to potvrdil.

        29.12.2011 20:21:07


    Přidat příspěvek k receptu Vánočka mojí babičky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.