reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Vánočka mojí babičky

Vánočka mojí babičky

Z tohoto těsta dělala moje babička buď vánočku nebo bochánek a je opravdu výborná.


  • 4,6

    1 174×

    4,6 1174
  • 1 hod

  • 138×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Z droždí trochy mléka,mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko,kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo( pozor nesmí být horké). Zaděláme těsto,na konec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou vykynout.

Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů stočíme kuličky které necháme opět asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak vyválíme šulánky a upleteme vánočku. Opět jí necháme dobře vykynout.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem,posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Vánočka mojí babičky

    Celkový počet komentářů: 445
    • Epiman
      Epiman

      tuto vánočku pekla manželka hned dva dny po sobě a byla naprosto vynikající!!! už nikdy si nekoupím vánočku v obchodě.

      09.03.2012 13:06:04

      • Olga
        Olga

        Re: Super!!!

        Tak tomu věřím a taky vyzkouším, snad se mi taky povede :)

        09.03.2012 19:58:23

      • KosŤa
        KosŤa

        Re: Super!!!

        U nás ji také pečeme. Je skvělá.

        09.03.2012 21:03:50


    • dolevi
      dolevi

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      07.02.2012 21:59:44

    • kucinek
      kucinek

      Všichni si mlaskali, navíc jsem se vyřádila i v pletení :-) Jen jsem neměla k dispozici loupané mandle, tak jsem použila neloupané. Nikomu to nevadilo.

      04.02.2012 11:57:10

    • ivanilka
      ivanilka

      Umění přijmout radu - sádlo do vánočky

      Zdravím Vás všechny, ať jste pro sádlo či nikoli. Peču dlouho, peču ráda. Moje maminka je také jen amatér, ale její kousky jsou vyhlášené, a ta vždy říká:
      máslo na vůni, olej na vláčnost a výdrž pečiva (myšleno vše o kynutém těstě) a sádlo na křehkost. Ano, dříve to byl lůj (hovězí tuk, vysmažený - tzv. výpečky). Ten se běžně používá dodnes při pečení v Británii. Sádlo a olej přidávat do těsta, až po prvním vykynutí. - Děvčata, usmějte se na svět a neodsuzujte hned dobře míněnou radu. I ten pražský cukrář může být "tam" pyšný na svou snaživou dceru (referencemi táty jen chtěla podpořit správnost použití i sádla), byť sádlo on sám nepoužíval.
      Ten pudinkový prášek je nejen na barvu, ale i trvanlivost - díky škrobu. - A nemusíte čekat do dalších vánoce, vánočka, cop, ... spletené pečivo - je symbol soudržnosti rodiny, společenství, ... takže bychom ho měly péci v dnešní době velmi často :)))

      23.01.2012 14:20:58

    • Parodie7
      Parodie7

      Recepty se sice trochu liší.Dokonce se objevilo slovo ,že přidávat sádlo je barbarství.Já osobně si myslím a mám to i odzkoušené,že všechny jsou výborné.Jen zkuste labužníkovi zavázat oči,předložit kousky vánočky z výše uvedených receptů,dát mu k zapíjení třeba dobré kakao . A pak ať uhodne,kde bylo přidané sádlo,kde bylo jen máslo a kde bylo kolik copánků a pod.Možná může rozpoznat chuťové rozdíly,ale konečné znění testu bude určitě znít " všechny vánočky byly výborné" Zdraví Parodie 7 !

      03.01.2012 09:11:20

    • netrvalova.renata
      netrvalova.renata

      zkušenosti

      ahoj, vzhledem k tomu, že peču vánočky, potažmo i mazance pro sebe, své dospělé děti i nejbližší kamarádky tedy 2 dny od rána do odpoledne, tak si troufám potvrdit některé zde uváděné zkušenosti : 9 pramenů - 4, 3, 2 a ty 4 spodní mají hmotnost o trochu větší než zbývající. Dále tu menší půli rozdělím na 4 díly( nutná stejná hmotnost) a 1 díl dál dělím na2 části. Používám staré miskové váhy bez závaží. Hodně utahuji. Každý upletený díl hřbetem ruky proznačím uprostřed pro dálší. Špejle taky pomohou. Mouka zásadně polohrubá, tuk máslo změklé našlehané, možno i sádlo - křehčí. Nesmí se zapomenout na sůl, při šlehání. Zdá se to složité, ale cvik okoukaný od mé babičky, zvládly i mé děti, které vždy pomáhaly. Držím palce příští rok.

      02.01.2012 00:40:55

    • Pan X
      Pan X

      To je cenzura. Hanba Vám!

      29.12.2011 22:08:25

    • andula.barosova
      andula.barosova

      teď ji peču snad dopadne dobře , ale mám problém jak to udělat aby se nesvezla zkusila jsem ji zašpejlovat ale jak pozoruji tak špatně poradíte co s tím?

      22.12.2011 17:54:32

    Přidat příspěvek k receptu Vánočka mojí babičky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.