reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Vánočka mojí babičky

Vánočka mojí babičky

Z tohoto těsta dělala moje babička buď vánočku nebo bochánek a je opravdu výborná.


  • 4,6

    1 211×

    4,6 1211
  • 1 hod

  • 138×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 625 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 880 hodnocení

Domácí výroba uzenin - připravte si tu nejlepší klobásu, jakou jste kdy jedli!

22. 1. 2020

Bábovka

4,7 1 628 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 709 hodnocení

Omáčky k dochucování salátů: Dodají jídlu šmrnc!

21. 1. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 181 hodnocení

Rychlé obědy do krabičky - stačí 45 minut a máte skvělé jídlo do práce

20. 1. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 576 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 707 hodnocení

Čokoládový Sacher dort krok za krokem

19. 1. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 276 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 582 hodnocení

Šéfkuchařův videorecept: Jak na nakládaný sýr, kterým oslníte nejednu návštěvu?

18. 1. 2020

Postup přípravy

Z droždí trochy mléka,mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko,kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo( pozor nesmí být horké). Zaděláme těsto,na konec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou vykynout.

Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů stočíme kuličky které necháme opět asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak vyválíme šulánky a upleteme vánočku. Opět jí necháme dobře vykynout.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem,posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Vánočka mojí babičky

    Celkový počet komentářů: 452
    • soulejova (tecka) dana
      soulejova (tecka) dana

      Opravdu dobrá vánočka

      Děkuji za recept, vyzkoušela jsem ji přesně podle návodu. Upekla jsem dvě a byly opravdu výborné, vláčné a chutné. Dnes musím udělat ještě jednu. Děkuji.Dana

      29.12.2012 16:02:09

    • Eva
      Eva

      Vánočku jsem pekla 23.12. a ještě teď si na ní pochutnáváme jak je stále výborná a čerstvá. Sádla jsem se bála,ale s ním je vánočka mnohem lepší. Jen jsem přidala
      citronovou kůru a trochu mletého badyánu a rozinky namočila v rumu. Těsto se zpracovávalo krásně. Děkuji za výborný recept!!

      29.12.2012 15:49:59

    • oligarda
      oligarda

      Vánočku jsem podle tohoto receptu pekla 23.12. Jen sádlo jsem nahradila máslem. A dělala jsem ji z poloviny množství, jen dvě vrstvy. Vyšla výborně, dobrý recept. Přidávám si do ho kuchařky! :-)

      27.12.2012 21:41:10


    • Eva Uff
      Eva Uff

      Dodrý den, mám k tomuto receptu jen malinkou připomínku a to na množství rozinek-pokud autorka napíše 1 balíček-tak je to zavádějící - balíček je i 500g... A měla bych ještě tedy důležitější připomínku a to ohledně počtu ks, na které se těsto dělí. Když se chci pochlubit bezva receptem, tak bych se holt měla snažit a pro nezkušené napsat perfekně postup.
      A nyní můj fígl na kynuté těsto. Já už vánočky a mazance dělám bez vážení- tedy od oka a místo másla, sádla nebo Hery naliji slunečnicový nebo řepkový olej. Dávám ho o něco méně než ostatních tuků-protože je o dost mastnější než např. rozpuštěná Hera. Olej se mi akorát neosvědčil do drobenky na posyp koláčů apod. -není to až tak ono. Vánočka vydrží dlouho vláčná, nemá žádnou pachuť. Při pečení ji, když lehce zezlátne, zakryji z vrchu alobalem (třeba i dvojitě) a tak se mi nespálí (tak zakrýván i dort). Po upečení ji lehonce potřu rozpuštěným máslem nebo jen kouskem másla v ruce. Do těsta dávám hodně rozinek a vlašských ořechů a docela hodně těsto osolím. Míchám polohr. a hl. mouku. Toho se vůbec nebojte. A pokud je potřeba ji zabalit, tak do papírového sáčku - vlastně takového, do kterého si dáváme chléb v supermarketu. V něm krásně vydrží i koláče. Přeji všem krásné pečení a radost z hotové dobroty a prosím autory receptů, ať už konečně píšou u všeho množství surovin, které lze nějak odměřit nebo zvážit a postup, tak aby jej pochopil i začátečník. Všechny zdraví Eva

      27.12.2012 11:45:49

    • svetlalenka
      svetlalenka

      Pekla jsem ji na 150 stupňů,ale za 20 minut byla na uhel,takže já ji mám upečenou za 15 minut. Nevím,jak je to možné,asi mi peče jinak truba .... :)

      27.12.2012 11:00:45

    • Nuwanda
      Nuwanda

      Jděte se svými babičkami do loje.
      Hlavní je to, že jsou v receptu nehorázné pravopisné chyby. Takový text bych se styděl zveřejnit. Hanba!
      Kuchařské umění neupírám.

      26.12.2011 16:28:31


    Přidat příspěvek k receptu Vánočka mojí babičky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.