reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Vánočka mojí babičky

Vánočka mojí babičky

Z tohoto těsta dělala moje babička buď vánočku nebo bochánek a je opravdu výborná.


  • 4,6

    1 220×

    4,6 1220
  • 1 hod

  • 139×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 040 hodnocení

Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?

20. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 760 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Kvíz: Znáte historii kuchyňských spotřebičů?

20. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 220 hodnocení

Výborná polévka z pečené mrkve krok za krokem

20. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 615 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 801 hodnocení

Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku

20. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 702 hodnocení

Recept na dušený špenát z čerstvých listů krok za krokem

20. 10. 2020

Postup přípravy

Z droždí trochy mléka,mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko,kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo( pozor nesmí být horké). Zaděláme těsto,na konec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou vykynout.

Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů stočíme kuličky které necháme opět asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak vyválíme šulánky a upleteme vánočku. Opět jí necháme dobře vykynout.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem,posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Vánočka mojí babičky

    Celkový počet komentářů: 452
    • soulejova (tecka) dana
      soulejova (tecka) dana

      Opravdu dobrá vánočka

      Děkuji za recept, vyzkoušela jsem ji přesně podle návodu. Upekla jsem dvě a byly opravdu výborné, vláčné a chutné. Dnes musím udělat ještě jednu. Děkuji.Dana

      29.12.2012 16:02:09

    • Eva
      Eva

      Vánočku jsem pekla 23.12. a ještě teď si na ní pochutnáváme jak je stále výborná a čerstvá. Sádla jsem se bála,ale s ním je vánočka mnohem lepší. Jen jsem přidala
      citronovou kůru a trochu mletého badyánu a rozinky namočila v rumu. Těsto se zpracovávalo krásně. Děkuji za výborný recept!!

      29.12.2012 15:49:59

    • oligarda
      oligarda

      Vánočku jsem podle tohoto receptu pekla 23.12. Jen sádlo jsem nahradila máslem. A dělala jsem ji z poloviny množství, jen dvě vrstvy. Vyšla výborně, dobrý recept. Přidávám si do ho kuchařky! :-)

      27.12.2012 21:41:10


    • Eva Uff
      Eva Uff

      Dodrý den, mám k tomuto receptu jen malinkou připomínku a to na množství rozinek-pokud autorka napíše 1 balíček-tak je to zavádějící - balíček je i 500g... A měla bych ještě tedy důležitější připomínku a to ohledně počtu ks, na které se těsto dělí. Když se chci pochlubit bezva receptem, tak bych se holt měla snažit a pro nezkušené napsat perfekně postup.
      A nyní můj fígl na kynuté těsto. Já už vánočky a mazance dělám bez vážení- tedy od oka a místo másla, sádla nebo Hery naliji slunečnicový nebo řepkový olej. Dávám ho o něco méně než ostatních tuků-protože je o dost mastnější než např. rozpuštěná Hera. Olej se mi akorát neosvědčil do drobenky na posyp koláčů apod. -není to až tak ono. Vánočka vydrží dlouho vláčná, nemá žádnou pachuť. Při pečení ji, když lehce zezlátne, zakryji z vrchu alobalem (třeba i dvojitě) a tak se mi nespálí (tak zakrýván i dort). Po upečení ji lehonce potřu rozpuštěným máslem nebo jen kouskem másla v ruce. Do těsta dávám hodně rozinek a vlašských ořechů a docela hodně těsto osolím. Míchám polohr. a hl. mouku. Toho se vůbec nebojte. A pokud je potřeba ji zabalit, tak do papírového sáčku - vlastně takového, do kterého si dáváme chléb v supermarketu. V něm krásně vydrží i koláče. Přeji všem krásné pečení a radost z hotové dobroty a prosím autory receptů, ať už konečně píšou u všeho množství surovin, které lze nějak odměřit nebo zvážit a postup, tak aby jej pochopil i začátečník. Všechny zdraví Eva

      27.12.2012 11:45:49

    • svetlalenka
      svetlalenka

      Pekla jsem ji na 150 stupňů,ale za 20 minut byla na uhel,takže já ji mám upečenou za 15 minut. Nevím,jak je to možné,asi mi peče jinak truba .... :)

      27.12.2012 11:00:45

    • Nuwanda
      Nuwanda

      Jděte se svými babičkami do loje.
      Hlavní je to, že jsou v receptu nehorázné pravopisné chyby. Takový text bych se styděl zveřejnit. Hanba!
      Kuchařské umění neupírám.

      26.12.2011 16:28:31


    Přidat příspěvek k receptu Vánočka mojí babičky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.