reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Vánočka mojí babičky

Vánočka mojí babičky

Z tohoto těsta dělala moje babička buď vánočku nebo bochánek a je opravdu výborná.


  • 4,6

    1 220×

    4,6 1220
  • 1 hod

  • 139×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 823 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 764 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Svatomartinské hody - 6 nejlepších receptů na dokonalou hostinu

29. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

29. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 296 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 704 hodnocení

Dušené červené zelí s brusinkami krok za krokem

28. 10. 2020

Postup přípravy

Z droždí trochy mléka,mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko,kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo( pozor nesmí být horké). Zaděláme těsto,na konec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou vykynout.

Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů stočíme kuličky které necháme opět asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak vyválíme šulánky a upleteme vánočku. Opět jí necháme dobře vykynout.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem,posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Vánočka mojí babičky

    Celkový počet komentářů: 452
    • kveti
      kveti

      dneska jsem pekla chutově moc dobrá ale po upečení klesla nevím čím to je může mě někdo vysvětlit než ji dám do trouby je pěkně nakynutá a i když už je upečená ale potom klesne čím to je?

      22.12.2013 16:30:49

    • Denisa
      Denisa

      Komentář k receptu Vánočka mojí babičky

      Dobrý den , je možné nechat těsto vykynout přes noc?

      22.12.2013 15:01:54


    • Vlasta
      Vlasta

      Komentář k receptu Vánočka mojí babičky

      Včera jsem pekla z polovičního množství a vypadá to, že brzo budu muset udělat ještě jednu. Vánočka není moc sladká a je opravdu krásně měkká a nedrobí se. Mandlemi jsem vůbec nešetřila a rozinky ještě namočila do rumu. Ňamka!
      A to sádlo tam určitě patří, díky němu není vánočka "umělá".

      22.12.2013 08:58:10

    • Lucie
      Lucie

      Zkusím hned v pondělí

      Dobry den našla jsem Bas recept a čtu samou chválu a skvěle hodnoceni zkusím z pul dávky tak vsechno rozpocitavam napůl ten žloutek na kilo jeden a jeden na potřebu a do pul kg mouky? :-( ohledně toho sadla muze byt klasická kostka z obchodu vepřové sádlo nebo jake používáte? Nejak si to nedovedu představit vanočku s veprovym :-)

      21.12.2013 20:57:12

      • Bedřiška
        Bedřiška

        Re: Zkusím hned v pondělí

        Dobrý den, na poloviční dávku vánočky patří 1 žloutek a na potření 1 vejce, omlouvám se zapomněla jsem napsat že na potření je 1 vajíčko. Určitě stačí kupovaná kostka sádla.

        21.12.2013 21:30:29

      • Premio
        Premio

        Re: Zkusím hned v pondělí

        Schválně, to s tím sádlem zkuste. Ona totiž vánočka bez sádla není vánočka a věřte, že naše babičky a nebo aspoň ta moje, by si zase nedovedli představit, že budou na jakékoliv pečení, či smažení používat olej a nebo nějaký příšerný ztužený tuk, nebo margarín. Díky máslu a sádlu, dostane vánočka skvělou chuť a vůní a těsto má tu správnou konzistenci. Pokud by jste si chtěla s vánočkou opravdu pohrát a udělat tu pravou staročeskou, tak těsto zadělejte večer, ráno propracujte, nechte opět vykynout a pak ještě jednou a až poté zpracujte. Vánočka bude mít krásně hutnou konzistenci, bude stále krásně měkká a vůbec netvrdne. Pokud, tedy po upečení nějaká zůstane. Jo a vůbec se nedrobí. Ať se vám podaří.

        21.12.2013 23:13:17

    • Misakk
      Misakk

      Žlotek patří do těsta nebo pouze na potření?Děkuji.

      19.12.2013 23:43:57


    Přidat příspěvek k receptu Vánočka mojí babičky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.