reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Vánočka mojí babičky

Vánočka mojí babičky

Z tohoto těsta dělala moje babička buď vánočku nebo bochánek a je opravdu výborná.


  • 4,6

    1 213×

    4,6 1213
  • 1 hod

  • 138×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 661 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 905 hodnocení

Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek

26. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 651 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 730 hodnocení

Tvarohové koblihy bez kynutí krok za krokem

25. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 133 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 185 hodnocení

Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky

24. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 720 hodnocení

Mleté maso a koření: Naučte se správné kombinace a vyzkoušejte prověřené recepty

24. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 602 hodnocení

Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem

21. 2. 2020

Postup přípravy

Z droždí trochy mléka,mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko,kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo( pozor nesmí být horké). Zaděláme těsto,na konec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí po zapracování do těsta necháme těsto přikryté utěrkou vykynout.

Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných dílů z kolika copů budeme vánočku plést. Z dílů stočíme kuličky které necháme opět asi půl hodiny přikryté vykynout. Pak vyválíme šulánky a upleteme vánočku. Opět jí necháme dobře vykynout.

Potřeme rozšlehaným vajíčkem,posypeme rozsekanými mandlemi a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Vánočka mojí babičky

    Celkový počet komentářů: 452
    • joza
      joza

      Komentář k receptu Vánočka mojí babičky

      Rozinky do vanocky fujtajx!!! Kristapana...

      09.11.2016 12:22:39

    • Markéta
      Markéta

      Prosím na kolik stupňů pečete a kolik dáváte muškátového oříšku? Musí být v celku a nastrouhaný nebo může být úlety a kolik ho dat. Posledně mi to přišlo že jsem dala asi moc ale nevim

      18.03.2016 12:51:17


      • Georges, miláček žen
        Georges, miláček žen

        Re: Marčí

        mahlzeit všem. K dokonalosti mi v tom receptu chybí citronová kůra, a naopak přebývá muškátový oříšek, ten nesnáším. Markéto, nevím jak autorka receptu, ale já peču raději pomalu, tak na 170-180 st., přikreju alobalem a nechám tak 45-60 min. Píchám špejlí, jestli se dílo podařilo. Muškát.oř.je děsně aromatickej, když už, tak jen parkrát přejeď přes struhadlo, když dáš celý, tak si vylomíš zub. Za chvíli se do toho pustím, ale bude to velikonoční bochan.

        25.03.2016 07:43:35

    • Moravanda
      Moravanda

      Moc chválím tento recept a děkuji za něho. Chuťově je vánočka vynikající a i s těstem se dobře pracuje. Já mám jen tu smůlu, že mě po vyndání z trouby vždycky uhne i po zašpejlování. Ale na chuti to neubírá .)

      16.01.2016 06:51:07

    • šedivka
      šedivka

      Výborný recept, vánočka se povedla.

      24.12.2015 01:27:48

    • Lenka
      Lenka

      Komentář k receptu Vánočka mojí babičky

      Vynikající,akorát mi nějak moc nakynula při pečení :-)

      23.12.2015 23:25:49

    • eda
      eda

      vánočka v keramické formě

      Vánočky peču v keramických formách, nejraději ze 750g g mouky. V podstatě do formy lze dát jakékoliv kynuté těsto na vánočky, nemusí však být tak tuhé jako na vánočku pletenou, takže lépe kyne. Výrazně řidší těsto není to pravé ořechové, vánočka se bude při řezu bortit a neudrží pevnost plátků. Vánočka z formy je vyšší než ručně pletená. Velkou formu pokládám na plech zasunutý do druhého ráfku trouby odspodu, v poslední čtvrtině pečení ( ale i dříve) obvykle přikrývám vrch vánočky, která už hodně přesáhla nad okraj formy a má tmavě zlatou barvu, alobalem.
      Forma se vymazává zásadně sádlem, žádné vysypávání čímkoliv., to platí jen u těst třených, nikoliv kynutých. Je potřeba počítat s tím, že upečená vánočka zůstane ve formě po vytažení z trouby ještě minimálně dvacet minut než ji vyklopíte , přitom hned po vytažení natřu peroutkou vrch vánočky- ve skutečnosti spodek spodek vánočky teplou vodou, za 5 minut znovu. Po vyklopení ještě teplou vánočku potírám rozpuštěným teplým máslem , vychladlou cukruji přes velké jemné síto.
      Troubu rozpaluji na 200 stupňů, peču na 170 stupnů asi 35 minut a cca 30 minut na 160st. Propečenost zkontrolovat vpichem špejle do středu vánočky, ta vytažení musí být jak netknutá.

      23.12.2015 14:43:53

      • eda
        eda

        Re: vánočka v keramické formě

        Tak by měla optimálně vánočka z formy vypadat - viz
        http://tetkapernikarka.blog.cz /1202/vanocni-vanocka,
        není to můj výtvor, uvádím jen pro ilustraci, protože většina vánoček z forem je vidět na netu spálených, jedním z důvodů je vymazávání formy máslíčkem místo sádlem.

        23.12.2015 15:15:21


    Přidat příspěvek k receptu Vánočka mojí babičky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.