Recept na tradiční české vánoční cukroví. Vanilkové rohlíčky pečeme jako první ze všech druhů cukroví, aby stihly proležet.
špetka | skořice |
1 ks | žloutek |
60 g | cukr moučka |
180 g | hladká mouka |
140 g | máslo ( nebo tuk ) |
60 g | mletá ořechová jádra |
moučkový a vanilkový cukr |
Tuk pokrájíme a při pokojové teplotě ho promícháme s moučkovým cukrem a se žloutkem, přidáme mleté ořechy, lžičku vanilinového cukru, špetku mleté skořice, prosátou mouku a rychle vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme odležet přikryté asi hodinu v ledničce.
Z těsta odkrajujeme kousky, které vyválíme na dlouhé válečky, ze kterých ukrajujeme stejně dlouhé dílky. Na mírně pomoučeném válu z nich tvarujeme rohlíčky. Přeneseme na vymaštěný plech a pečeme v horké troubě do mírného zrůžovění. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilinového cukru a necháme vychladnout.
Nejlepší rohlíčky jsou asi 14 dní uleželé ve studené místnosti. V tomto případě platí - čím starší, tím lepší.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena