Troubu předehřejeme na 175 °C.
Změklé máslo vyšleháme, přidáme cukr a šleháme do pěny. Přidáme vejce a vydlabaný vanilkový lusk. Odvážíme si mouky a smícháme se solí a práškem do pečiva. Do těsta na cupcakes přisypeme mouku, přilijeme mléko a znovu vyšleháme, dokud nám nevznikne hladké hutné těsto. Těsto rozdělíme do formy na muffiny, kterou jsme vyložili papírovými košíčky. Vanilkové cupcakes pečeme 17 - 20 minut, zda jsou hotové, vyzkoušíme špejlí.
Připravíme si krém. Z mléka a vanilkového pudinku uvaříme hustý pudink, který necháme za častého míchání zcela vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem a postupně zašleháváme pudink a nezapomeneme na vanilkový extrakt, případně opět vydlabaný vanilkový lusk. Vznikne nám hladký krém.
Krém naplníme do zdobícího sáčku a na vychladlé dortíky děláme kopečky krému, které posléze zdobíme cukrářskými kuličkami, čokoládou apod. Hotové cupcakes uchováváme v chladu.
Vanilkové cupcakes podáváme při různých příležitostech.