reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

na potření

náplň 1

náplň 2

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 751 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 988 hodnocení

Pečení na víkend: Nadýchaná bublanina s ovocem nikdy nezklame

6. 6. 2020

Bábovka

4,7 1 713 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 801 hodnocení

Recept na ciabattu s olivami a sušenými rajčaty krok za krokem

6. 6. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 201 hodnocení

Videorecept na zdravý oběd: Ledový salát s novými bramborami a kuřecím masem

5. 6. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 768 hodnocení

Jarní recepty našich čtenářů: Který zkusíte vy?

4. 6. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 663 hodnocení

Sezóna jahod je v plném proudu: Připravili jsme pro vás 10 rychlých receptů

3. 6. 2020

Postup přípravy

Nejprve připravíme obě náplně. Začneme s makovou náplní, mák pomeleme do mísy, anebo koupíme už pomletý mák, který jsem v receptu použila - vakuově balený. Nastrouháme kůru z jednoho citronu. K máku přidáme cukr krupici, nastrouhanou citronovou kůru a promícháme, spaříme makovou směs teplým mlékem, znovu promícháme a necháme odpočinout. Do makové náplně patří i rozinky, nedávala jsem, protože u nás doma je nechtějí.

Připravíme jablkovou náplň. Jablka omyjeme, odstopkujeme, oloupeme, rozdělíme na čtvrtiny, zbavíme jádřince a pokrájíme na malé kousky. Kdo chce, může jablka nastrouhat, ale my máme u nás doma rádi, když je do čeho kousnout. Jablka ochutíme cukrem krupice a mletou skořicí a dobře všechno spolu promícháme, jablková náplň je hotová. Pokud použijete nastrouhaná jablka, nezapomeňme z nich před ochucením pořádně vytlačit šťávu, která se uvolnila.

Připravíme domácí štrúdlové těsto na válený štrúdl, do mísy v robotu prosejeme mouku, přidáme špetku soli a promícháme spolu, přidáme vejce, změklé čerstvé máslo pokrájené na malé kostky, přilijeme studené mléko a zpracujeme na kompaktní měkké pružné lesklé těsto. Hotové těsto dáme na silně pomoučněnou desku, rozdělíme na 4 části, uděláme 4 koule, 3 koule těsta odložíme do mísy a přikryjeme potravinovou fólií, aby neoschly.

Jednu kouli těsta posypeme hladkou moukou a začneme válet od středu k okrajům a pravidelně dokola otáčíme při válení, během válení těsto posypeme a podsypeme moukou podle potřeby, rozválíme na tenko. Těsto na začátku válení troška lepí, ale během válení při přiměřeném podsypávání moukou se umoudří a velmi dobře se s ním pracuje.

Na rozválené těsto rozetřeme připravenou makovou náplň, pokapeme rozpuštěným vlažným máslem, na makovou náplň rovnoměrně rozložíme přichystanou jablkovou náplň tak, že po obvodu necháme asi 4 cm volný pás, svineme opatrně do závinu. Přitom se mi těsto na dvou místech na povrchu roztrhlo, tak jsem ho překryla kusem rozváleného těsta, proto těsto nerozvalujeme až příliš na tenko, aby se nám nestalo to stejné, i když to na chuti nic nemění, jen vzhled těsta už není po upečení, jaký má být.

Závin opatrně přeneseme na plech s teflonovou fólií, vydatně potřeme povrch těsta rozpuštěným máslem, vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem, pečeme asi 30 až 35 minut do pěkné růžové barvy.

Upečený válený makovo-jablkový štrúdl vybereme z trouby, necháme vychladnout, potom pokrájíme na porce, dáme na podnos a ještě přes sítko pocukrujeme cukrem moučka podle chuti. Tento štrúdl má výbornou nepřeslazenou osvěžující chuť kyselých jablek, je nádherně voňavý po citronové kůře a mleté skořicí, spolu s mákem je vydatný. Z nápojů se hodí podávat ke štrúdlu citronový čaj.

Upekla jsem jeden makovo-jablkový štrúdl, 2 makovo-višňové štrúdly a jeden makovo-hruškový štrúdl, při kterých jsme už těsto nerozváleli na velmi tenko a perfektně se štrúdly vydařily. Celkem na 4 štrúdly budete potřebovat 600 gramů mletého máku, na makovo-jablkový štrúdl jsem použila 150 gramů mletého máku, který jsem ochutila.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Válený makovo-jablkový štrúdl

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.