reklama
hledat uživatel
       

8. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Valašské frgále

Valašské frgále

Pravé frgále z Valašska nic nepředčí. Nabízím recept, který se mi kdysi dostal do rukou. Nevím, jestli jsou pravé valašské nebo jen koláče, ale jsou moc dobré.


  • 4,5

    181×

    4,5 181
  • 2 hod

  • 35×

Ingredience

náplň 1

náplň 2

náplň 3

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 776 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 006 hodnocení

Vzpomínka na dětství: Citronová babeta s rybízem krok za krokem

14. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 732 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 821 hodnocení

Léto prostě chutná: Zavařujte, grilujte a zkuste nové recepty

13. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 141 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 205 hodnocení

Recept na meruňkový koláč s tvarohem krok za krokem

12. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 604 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 778 hodnocení

Nedělní ráno nemůže začít lépe: Vyzkoušejte recept na borůvkovo-banánové lívance

12. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 675 hodnocení

Dokonalý hovězí biftek: Jak na to, aby byl opravdu šťavnatý?

11. 7. 2020

Postup přípravy

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto necháme kynout asi 2 - 3 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 - 4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje frgálu se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem - třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme frgál omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.

Rada na závěr. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky.

Náplně. Maková: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty. Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2 - 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka. Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Valašské frgále

    Celkový počet komentářů: 34
    • Jana
      Jana

      Komentář k receptu Valašské frgále

      Těsto luxusní. Poprvé jsem delala frgale a jsem nadšená. Jiné už ani zkoušet nebudu

      03.09.2019 22:48:14

    • Šárka
      Šárka

      Komentář k receptu Valašské frgále

      Skvělý recept, těhotenské chutě mě dohnaly vyhledat recept a jsem moc ráda, že se frgále podařili jakož to moje premiéra a šlo to i bez rumu � příště zkusím i s hruškovou náplní, ta je nejvíc mňam ✌️ Díky!

      05.11.2017 16:09:12

    • Bici
      Bici

      Nechali sme sa zlakat na Frgal (pecnak) od jedneho moravaka co ho u nas v Bratislave predava na trznici,bol super......tak som hladala recept a upiekla som ho podla tohto, i ked zo zaciatku som sa ho bala, myslela som, ze to bude tazke....ale recpet je dobre pisany, frgal sa vydaril a uz som ho robila 2x.....spokojnost :-)

      14.04.2016 12:19:50


    • Kláranovo
      Kláranovo

      Komentář k receptu Valašské frgále

      První pokus v životě a můžu říct, že úspěšný. Děkuji za recept, určitě budu dělat, vzhledem k tomu že jsem před hodinou dopekla a jeden celý koláč už je pryč :-)

      27.02.2016 19:59:21

    • Liduš
      Liduš

      těsto jako peřinka :D

      frgál mám jeden upečený, druhý v troubě...s těstem se božsky pracovalo, vím, že budou úžasné, přestože jsem ještě nechutnala ! jo a zpracovala jsem těsto v domácí pekárně, protože mne bolí ruce...bylo jako peřinka, úžasné! děkuji za receptík !

      03.10.2015 21:25:25

    • Tereza Trautmannova
      Tereza Trautmannova

      Komentář k receptu Valašské frgále

      Dobrý den, mockrát Vám dělkuji za úžasný recept!! Velmi jsme si pochutnali. Mám na Vás netradiční dotaz, a nevím, jak Vás kontaktovat, tak alespon touto cestou. V září (konkrétně 26.9.2015) chystáme s partnerem svatbu a rádi bychom frgále. Upekla bych je sama, jen na to zřejmě před svatbou nebude dost času. Tak teď hledám někoho, kdo by to svedl a byly by tak skvělé jako od Vás. Napadlo mě, že se zeptám rovnou Vás, jestli by se vám chtělo? Jsme ale z Brna, Nevím odkud vy. A rádi bychom 10 kusů. Co vy na to? Případně nemáte nejaký ti,p kde by se v našem okolí daly tak skvělé frgále pořídít? Mnohokrát děkuji za ochotu a přeji mnoho úspěchů jak v pečení tak ve všem ostatním. S pozdravem Tereza Trautmannová , email t.trautmannova@gmail.com

      10.08.2015 13:09:47

      • Jirina Murray
        Jirina Murray

        Re: Komentář k receptu Valašské frgále

        Docela drzost, chtít od masterchefa s michelinskou hvězdou napéct koláče na svatbu. Doporučuji si dat inzerát!!!

        13.02.2020 06:06:53

    • bobena
      bobena

      tak jsem je prubla a musim rici bozske,zrave,mnamozni,uplne nejlepsi recepticek ze vsech co jsem vyzkusala,moc dekuji :-)

      26.06.2015 11:17:55

    • Jan
      Jan

      Komentář k receptu Valašské frgále

      Luxusni recept, dnes jsem delal poprve a povedl se na jednicku, pekne sme si dali do nosu, doporucuji.

      09.04.2015 02:34:58

    • kuchařka alka
      kuchařka alka

      Právě jsem dopekla 4 kousky, výborný recept, budu dělat.

      03.10.2014 12:11:13


    Nalezeno receptů: 34
    |< << 1234 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Valašské frgále

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.