reklama
hledat uživatel
       

Valašské frgále

Pravé frgále z Valašska nic nepředčí. Nabízím recept, který se mi kdysi dostal do rukou. Nevím, jestli jsou pravé valašské nebo jen koláče, ale jsou moc dobré.


  • 4,5

    177×

    4,5 177
  • 2 hod

  • 35×

Ingredience

náplň 1

náplň 2

náplň 3

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 560 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Postup přípravy

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto necháme kynout asi 2 - 3 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 - 4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje frgálu se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem - třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme frgál omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.

Rada na závěr. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky.

Náplně. Maková: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty. Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2 - 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka. Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Valašské frgále

    Celkový počet komentářů: 33
    • Helena
      Helena

      Komentář k receptu Valašské frgále

      Jsou opravdu skvělé i na druhý den,dík za recept :)

      28.06.2013 12:34:26

    • Adelka11
      Adelka11

      Jednoduše skvělé!!! Díky za recept.

      26.11.2012 10:48:17

    • Trixi
      Trixi

      Bozske frgale

      Vyborny recept, cesto mi krasne vykyslo, vyborne sa mi s nim pracovalo, pouzila som okruhle plechy na pizzu. Ako plnku som urobila tvarohovo-cucoriedkove, slivkove povidla s makom a hruskove povidla. Kazdemu chutila ina napln. Celkovo vyborne a uz mam objednavky aj od susedov.

      21.10.2012 14:08:30


    • Žblabulka
      Žblabulka

      vynikající

      Recept je skvělý, koláče chutnají bezvadně!

      01.09.2012 11:26:00

    • Petr Lupton
      Petr Lupton

      Vynikající

      Byl to můj první pokus a vydařilo se nádherně :-)

      17.08.2012 21:43:45

    • Jitka
      Jitka

      Už jsem tento recept na frgál dělala několikrát a je opravdu vynikající!!!!!!!!!!!

      10.02.2012 12:36:27

    • pavlikovanada
      pavlikovanada

      Valašské frgále

      Frgále dělám moc ráda, v příbuzenstvu nemají chybu, každému chutnají, díky za recepty. Taky náplně různě kombinuji, k tomu mandličky, rozinky i drobenku ...

      05.11.2011 13:51:46

    • mňamka
      mňamka

      Jsou božské...náplně dělám podle sebe, ale těsto je jako od babičky!

      08.10.2011 13:19:35

    • Verča
      Verča

      Hruškové jsou nejlepší. Opravdu jsou z mletých sušených hrušek.

      17.05.2011 19:37:39

    • Dalibor
      Dalibor

      Určitě tento recept vyzkouším. Jako dítě jsem jezdil k příbuzným na Valašsko a na frgále mám boží vzpomínky. Musím přiznat že jsem od té doby nenašel nic co dělávala moje prateta,i když jsemj jedl dobré frgále a pochutnal si, k těm od pratety něco scházelo. také vzpomínám na frgále s hruškovým povidlím, které byly boží. Toto povidlí snsad bylo ze sušených hrušek. Toto v receptu nebylo, a zatím nevím jak na to.Každopádně vyzkouším a dám védét jak vchutnalo.

      02.05.2011 20:47:36


    Nalezeno receptů: 33

    Přidat příspěvek k receptu Valašské frgále

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.