reklama
hledat uživatel
       

Valašské frgále

Pravé frgále z Valašska nic nepředčí. Nabízím recept, který se mi kdysi dostal do rukou. Nevím, jestli jsou pravé valašské nebo jen koláče, ale jsou moc dobré.


  • 4,5

    175×

    4,5 175
  • 2 hod

  • 35×

Postup přípravy

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto necháme kynout asi 2 - 3 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 - 4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje frgálu se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem - třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme frgál omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.

Rada na závěr. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky.

Náplně. Maková: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty. Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2 - 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka. Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Valašské frgále

    Celkový počet komentářů: 32
    • ZbLenka
      ZbLenka

      Nechutná to jako frgál

      chutná to mnohem mnohem lépe. :-))) Perfektní recept, díky.

      22.08.2014 18:03:10

    • anisek
      anisek

      Komentář k receptu Valašské frgále

      Těsto je naprosto křehoučké, tak doufám, že bude i tak mňamkové. Právě mám frgále v troubě, ale rodině už se sbíhají sliny :) Vypadají krásně, děkuji za recept

      16.08.2014 16:08:41

    • Denisa
      Denisa

      Komentář k receptu Valašské frgále

      Chtěla bych tento recept pochválit. Upekla jsem podle něj tyto koláče a byly vynikající. Jestli to jsou nebo nejsou pravé valašské frgále není důležité, chuťově jsou úžasné a postup je velice pěkně napsaný. Děkuji :-)

      07.07.2014 08:49:36


    • Pilule
      Pilule

      Kynuté těsto jsem dělala podruhé v životě a musím říct,že se povedlo!Koláč byl skvělý-druhý den byl ještě lepší!!!!Určitě ještě upeču!!

      23.05.2014 11:21:03

    • P.
      P.

      Komentář k receptu Valašské frgále

      Naprosto skvelý recept, děkuji. :-) Právě jsem dopekla svůj první pokus a jsem nadšená. :-)

      08.03.2014 21:54:48

    • roman
      roman

      teplota pečení

      Spousta kladných hodnocení, náš pokus tak dobře nedopadl, těsto i povidlí bylo suché, takže si myslím, že chyba byla v teplotě trouby. Na kolik pečete? Díky

      28.11.2013 00:55:55

    • m-korytakova
      m-korytakova

      valašské frgále

      přidat k receptům

      27.09.2013 18:51:25

    • Helena
      Helena

      Komentář k receptu Valašské frgále

      Jsou opravdu skvělé i na druhý den,dík za recept :)

      28.06.2013 12:34:26

    Nalezeno receptů: 32

    Přidat příspěvek k receptu Valašské frgále

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.