Valašské frgále

2 hod | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 219321x
Pravé frgále z Valašska nic nepředčí. Nabízím recept, který se mi kdysi dostal do rukou. Nevím, jestli jsou pravé valašské nebo jen koláče, ale jsou moc dobré.
Komentáře receptu 32
Uvařil jsem to (Recept vařilo 33 lidí)


Postup přípravy receptu

Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. K tomu přidáme vykynutý kvásek a ostatní suroviny. Těsto necháme kynout asi 2 - 3 hodiny.

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 - 4 bochánky, každý rozválíme do tvaru a velikosti frgálu. Okraje frgálu se pokusíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Frgál potřeme náplní a ozdobíme mandlemi, rozinkami podle fantazie. Nakonec frgál můžeme posypat drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo v poměru 2:2:1). Necháme ještě chvíli dokynout a okraje potřeme tukem - třeba máslem. Valašské frgále pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

Opravdový frgál má mít na řezu vyšší vrstvu náplně než těsta. Hned po vytažení z trouby okraje opět potřeme tukem, jsou pak měkčí. Po upečení a krátkém vychladnutí můžeme frgál omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.

Rada na závěr. Je dobré vyválet frgále až těsně před tím, než je dáme do trouby. Když je necháme ještě třeba půl hodiny stát, nakynou a nebudou z nich tak úzké plátky.

Náplně. Maková: asi 200g máku spaříme v mléku s cukrem. Dosladíme moučkovým cukrem a zahustíme drcenými piškoty. Tvarohová: Na jeden a půl frgálu smícháme 2 - 3 lžíce cukru, vanilkový cukr a asi 50 g másla. Přidáme 2 tvarohy (kostky) a 2 žloutky, popř. rozředíme trochou mléka. Povidlová: Smícháme asi 200g povidel, 1 vrchovatou lžíci moučkového cukru a asi 1 lžíci rumu v případě, že jsou povidla moc hustá i víc.

autor receptu:

Valašské frgále

Počet přidaných receptů: 76

Ingredience

4,5
skvělý recept
154 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Valašské frgále

Celkový počet komentářů: 32
  • Komentář k receptu Valašské frgále Šárka 05.11.2017 16:09:12

    Skvělý recept, těhotenské chutě mě dohnaly vyhledat recept a jsem moc ráda, že se frgále podařili jakož to moje premiéra a šlo to i bez rumu � příště zkusím i s hruškovou náplní, ta je nejvíc mňam ✌️ Díky!

  • Nechali sme sa zlakat na Frgal (pecnak) od jedneho moravaka co ho u nas v Bratislave predava na trznici,bol super......tak som hladala recept a upiekla som ho podla tohto, i ked zo zaciatku som sa ho bala, myslela som, ze to bude tazke....ale recpet je dobre pisany, frgal sa vydaril a uz som ho robila 2x.....spokojnost :-)

  • Komentář k receptu Valašské frgále Kláranovo 27.02.2016 19:59:21

    První pokus v životě a můžu říct, že úspěšný. Děkuji za recept, určitě budu dělat, vzhledem k tomu že jsem před hodinou dopekla a jeden celý koláč už je pryč :-)

  • těsto jako peřinka :D Liduš 03.10.2015 21:25:25

    frgál mám jeden upečený, druhý v troubě...s těstem se božsky pracovalo, vím, že budou úžasné, přestože jsem ještě nechutnala ! jo a zpracovala jsem těsto v domácí pekárně, protože mne bolí ruce...bylo jako peřinka, úžasné! děkuji za receptík !

  • Komentář k receptu Valašské frgále Tereza Trautmannova 10.08.2015 13:09:47

    Dobrý den, mockrát Vám dělkuji za úžasný recept!! Velmi jsme si pochutnali. Mám na Vás netradiční dotaz, a nevím, jak Vás kontaktovat, tak alespon touto cestou. V září (konkrétně 26.9.2015) chystáme s partnerem svatbu a rádi bychom frgále. Upekla bych je sama, jen na to zřejmě před svatbou nebude dost času. Tak teď hledám někoho, kdo by to svedl a byly by tak skvělé jako od Vás. Napadlo mě, že se zeptám rovnou Vás, jestli by se vám chtělo? Jsme ale z Brna, Nevím odkud vy. A rádi bychom 10 kusů. Co vy na to? Případně nemáte nejaký ti,p kde by se v našem okolí daly tak skvělé frgále pořídít? Mnohokrát děkuji za ochotu a přeji mnoho úspěchů jak v pečení tak ve všem ostatním. S pozdravem Tereza Trautmannová , email t.trautmannova@gmail.com

  • frgale bobena 26.06.2015 11:17:55

    tak jsem je prubla a musim rici bozske,zrave,mnamozni,uplne nejlepsi recepticek ze vsech co jsem vyzkusala,moc dekuji :-)

  • Komentář k receptu Valašské frgále Jan 09.04.2015 02:34:58

    Luxusni recept, dnes jsem delal poprve a povedl se na jednicku, pekne sme si dali do nosu, doporucuji.

  • Právě jsem dopekla 4 kousky, výborný recept, budu dělat.

  • Komentář k receptu Valašské frgále motýlek 14.09.2014 09:09:58

    Koláče jsou naprosto luxusní, lahodné a jemné, těsto dle návodu vyšlo krásně lehké a slaboučké... použila jsem na plátky švestky a hrušky, drobenku. Rodina vzniklé 4 velké koláče hned :-) už si jdu chystat těsto na další akci.... hrušek je mraky.. a jsou mňamosní.....

  • valašský frgál to není Zdenka Valášková 28.10.2012 19:36:34

    Valašský frgál je pouze s náplní ze sušených, pak uvařených a pomletých hrušek, ochucené skořicí, mletým badyánem. Po upečení se celý hojně polévá přetopeným máslem. Vydrží dlouho čerstvý, koláč má váhu těsta cca 300g, náplň 500g.

Nalezeno receptů: 32
|< << 1234 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Valašské frgále
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom (PVS) je pojem, kterým je někdy označován soubor příznaků vzniklých v důsledku vedlejších (nežádoucích) účinků očkování.

  • Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Rýma, kašel, teploty. Po roce je tu zase chřipková sezóna. Nemoc, která se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, těžkým pocitem slabosti, bolestí v krku a výtokem z nosu. Nepříjemnost, která nemusí být vždy tak banální záležitostí. Uvažujete o očkování?




přidat nový recept