Uvaříme si vejce natvrdo. Uděláme si vývar z masoxu. Moravanku scedíme (nálev uchováme) a obsaženou zeleninu nakrájíme nadrobno (okurky a cibulky) a na proužky (papriky).
3 vejce a salám nakrájíme na kostičky, můžeme i nastrouhat na hrubém struhadle. Vše dáme do misky a přidáme ještě ocet a majonézu.
Vývar ohřejeme spolu s nálevem z Moravanky. Pak v něm rozpustíme želatinu na vaječnou tlačenku a necháme ho chvíli (asi 5 minut) chladnout. Potom vše nalijeme do směsi a promícháme.
Formu (nejlépe obdélníkovou) vyložíme potravinářskou fólií (Nemusíme, pokud použijeme silikon.) a nalijeme do ní polovinu směsi. Do ní položíme 2 zbylá vejce v celku nebo pokrájená na půlky a dolijeme zbytek směsi.
Vajíčkovou tlačenku vložíme do ledničky a necháme ztuhnout.
Hotovou vajíčkovou tlačenku krájíme na plátky a podáváme s pečivem.