Uzené maso opláchneme a uvaříme doměkka. Vyjmeme a uchováme teplé. Vývar odložíme na přípravu omáčky. Citron důkladně odrhneme, kůru nastrouháme najemno. Šťávu vymačkáme. Pokud není chemicky ošetřený, stačí jen omýt.
V kastrůlku rozehřejeme máslo, za stálého míchání přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji zchladlým vývarem z uzeného masa, důkladně rozšleháme a provaříme.
Přilijeme víno, vmícháme marmeládu a dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Přidáme i jemně ustrouhanou citronovou kůru.
Šípkovou omáčku promícháme a necháme přibližně 30 minut vařit. Nakonec přidáme rybíz a prohřejeme.
Uvařené uzené maso nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a přelijeme horkou šípkovou omáčkou. Uzené se šípkovou omáčkou je nejlepší s bramborovými knedlíky.