reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Uspokojující vánek

Nadýchaná kakaová roláda lehká jako vánek, která uspokojí vaše chutě.


  • 4,4

    19×

    4,3 19
  • 30 min

Ingredience

těsto



Energetická hodnota

495 kJ / 118,4 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 545 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 814 hodnocení

10+1 otázek: Odhalte ta nejškodlivější éčka v potravinách

19. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Jeřabiny: Opomíjené ovoce podzimu v marmeládách i kompotech

19. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem

18. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 560 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

18. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 533 hodnocení

Tip na podzimní večery: Recept na pečený čaj krok za krokem

17. 9. 2019

Postup přípravy

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Rozklepneme si vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky zatím odložíme stranou a budeme pracovat s bílky.

Do bílků přidáme špetku soli a začneme šlehat sníh. Během šlehání postupně přisypáváme cukr. Šleháme, dokud nebudeme mít krásný třpytivý sníh. Hmota musí být opravdu tuhá a nesmí se vůbec pohybovat. Nejlepší zkouška tuhosti je misku se sněhem otočit dnem nahoru. Rychlost mixéru snížíme na minimum a do sněhu zašleháme žloutky. Takže nám vznikne takový žlutý nadýchaný krém nebo spíše pěna.

Do krému/pěny si prosejeme kakao, které ručně pomalu vmícháváme. Tento krok musí být důkladně provedený. Takže si klidně na 10 minut sedněte k televizi a promícháme krém ze strany na stranu, dokud se vše nespojí v jednu barvu.

Kakaové těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme tak 10 - 12 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby. Ihned ho i s pečícím papírem odstraníme z horkého plechu a dáme na studenější podložku. Necháme chvilku vychladnout, otočíme placku kratší stranou k sobě, kousek jí odřízneme, protože jak se těsto rozlévalo na plech vznikly nevzhledné tenké kraje, to samé uděláme i na protější straně. Placku poprášíme moučkovým cukrem a ještě bez krému srolujeme, aby si zvykla na daný tvar.

Připravíme si krém. Do misky nalijeme šlehačku, ke které přidáme vanilkový cukr a ztužovač. Šleháme mixérem, dokud šlehačka neztuhne.

Plát rozvineme a rozetřeme po něm rovnoměrně šlehačku. Srolujeme, ořízneme okraje, aby roláda vypadala hezky a dáme ji nejlépe přes noc ztuhnout do lednice. Variantou jsou i jahody. Na plát natřeme slaboulinkou vrstvu šlehačky. Na ni poklademe plátky čerstvých jahod a přetřeme zbytkem šlehačky.

Uspokojující vánek nakrájíme, ozdobíme a můžeme podávat.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Uspokojující vánek

    Celkový počet komentářů: 1

    • Petra
      Petra

      Výborný recept

      Recept je skvělý, dělám ho opakovaně a postupně snižuju dávky cukru v těstu, zatím jsme na čtyřech lžičkách (místo sedmi) a na chuti to vůbec neubralo. Dnes zkusím dát jen tři a uvidíme.

      01.06.2019 17:25:13


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Uspokojující vánek

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.