Svaříme vodu, ocet, cukr a sůl. Až začne nálev vřít, tak přidáme koření. Vaříme 2 minuty, pak stáhneme plamen na minimum a necháme vařit 5 minut. Poté nálev odstavíme, až zcela vychladne.
Okurky a papričky nakrájíme na drobné proužky, cibuli na drobné půlměsíčky. Oloupeme střívko ze špekáčků a podélně je nařízneme, ale nesmí být zcela rozříznuté. Do zářezu patří špetka chilli, vložíme cibuli, okurku a papričku. Tím, že se špekáček rozřízne a naplní, tak se v nálevu lépe rozleží.
Do velké a dobře vymyté sklenice dáme na dno trochu cibule, pak naskládáme špekáčky a do mezer napěchujeme zbytek cibule, okurek a papriček. Zalijeme nálevem až po okraj. Vše musí být ponořené. Sklenici uzavřeme a nakloníme asi o třicet stupňů a pak se sklenicí klepeme o podložku, aby se všechny vzduchové bublinky uvolnily a vyplavaly na povrch.
Upoťenci se nechávají uležet tři týdny v lednici, ale už druhý den chutnají skvěle a většinou se do týdne spořádají.
Poznámka: Někdo krájí špekáčky na kolečka. To se nedá doporučit, protože pak to nevypadá a ani nechutná dobře. Použít se dá i červená cibule, ale ta barví do růžova. Na upotěnce je třeba vybírat opravdu kvalitní špekáčky. Z nekvalitních špekáčků z mouky vznikne jen nechutné bláto.