Zeleninu očistíme. Okurku, papriku a cibuli nakrájíme nadrobno. Rajčata dáváme až na ozdobu. Salát by byl moc mokrý a déle nevydržel.
Připravíme si zálivku. Olivový nebo slunečnicový olej, necelou polévkovou lžíci smícháme s různým kořením. Někdy dávám na ryby, někdy grilovací, někdy jenom bazalku a pepř. Sůl nedávám, aby zelenina nepouštěla vodu a salát zase déle vydržel.
Pokud jej chceme zkonzumovat hned, kupuji takové sáčky jako Lučina na salát, to se smíchá s troškou bílého jogurtu a je z toho dobrý dresink.
Varianty:
1. přidáme strouhaný balkánský sýr 100g
2. přidáme strouhaný balkánský sýr 100g a půl konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
3. přidáme strouhaný balkánský sýr 100g a restované žampiony na trošce oleje na teflonové pánvi a třeba ještě olivy, podle chuti a času.
4. přidáme strouhaný eidam 30% t.v.s. 100g a nastrouhanou nahrubo 100g kuřecí nebo krůtí šunky
5. zamícháme do toho 100g hanáckého salátu ze zelí
6. zamícháme do toho 100 rybího ohně s kečupem, také k dostání v supermarketech v oddělení salátů
Další varianty nechávám na vás.