Komentáře Uhlířina

Celkový počet komentářů: 16
  • ignac bavlnka 14.04.2011 00:39:46

    taky sm dostal chut a tak sm si to udelal ale kupovanej knedlik nakrajenej na kostky je opravdu horsi, lepsi jsou ty noky, a k cibulce lze pridat slaninu, 4dny sm na tom prezil ale pak uz mi to zacalo lezt krkem

  • uhlířina 08.01.2010 19:32:34

    Uhlířina je klasické venkovské zbytkové jídlo. Také pamatuji z dětství - kombinace s knedlíky, ovšem domácími, není k zahození. Se zdravou výživou ovšem asi nemá moc společného. Za nejhorší považuji italskou variantu "carbonare". Kombinace s jejich "pastou" to je těstovinami, které jsou buďto al dente tj. česky nedovařené, nebo již rozvařené, je vždycky hnusná. Pokud doma ty dobré zbytkové knedlíky nemáte, volte raději obyčejnou topinku se slaninou a vejci. Taky to může mít světový název ham-and-egs + toast a vyhnete se tomu italskému svinstvu z bílé mouky. Možná je lépe s italem v posteli, než v kuchyni. Nenechme se těmi výdobytky světových kuchyní úplně zmást.

    • Re: uhlířina Daniela 29.03.2011 21:52:36

      My jsme tomu doma rikali presbidlo, varilo se to pravidelne v sobotu, kdy nebyl cas na vyvarovani. Ja to znam tak, ze se varily brambory ve slupce, jeste horke se oloupaly a lzici se rozklofaly na mensi kousky - sousta, to se delo ve velke kovove zadelavaci mise po babicce, kam pak prisly uvarene noky ( hruba mouka, vejce, voda, na spicku noze prasek do peciva a sul ). Ty uvarene noky se scedily a pak pridaly tez ve velikosti soust k bramboram, vse se osolilo a polilo dozlatova osmazenou cibulkou, pokud mozno na domacim sadle. A to vse se v te velke zadelavaci mise promichalo. Proto se tomu u nas na Kolinsku rikalo "presbidlo". Dalo se to podavat jen s kyselou okurkou anebo, kdyz jste se chteli jo rozsoupnout, tak se k tomu osmazila sekana ( ta jedina byla od reznika - kupovana ). Tak dobrou chut. Pokud vubec neco zbylo, dalo se to primo v te mise ohrat a s kurcickou na bramborach a nokach to ohrivane chutnalo take luxusne, jako i ohrivane skubanky, neboli kucmoch.

      • Malina
        Konečně Malina 30.03.2011 07:18:27

        Danielo děkuji - tohle je ta pravá uhlířina, jak já ji znám od mé babičky - děkuji a určitě si ji uvařím.

        • Re: Konečně Daniela 30.03.2011 12:37:11

          A to ziju 25 let v Nemecku a nevarim ji. Jsou i jine podobne recepty.
          Co ja hledam, je recept na zelnacku z francouzskeho filmu "Zelnacka" s de Funesem. je to podle obrazku ciry vyvar s kousky zeli a mrkve a jeste neceho. Vsechny zelnacky, ktere znam, jsou s kyselym zelim a klobasou a smetanou a paprikovym korenim, atd. Tuhle cirou , jako vyvar vypadajici zelnacku z toho filmu jsem zatim nikde nepotkala. Zna nekdo ten recept??? Manzel by ji totiz rad zkusil a ja taky.

  • JIRINA 15.01.2011 17:49:44

    JE TO TAK KDO DĚLÁ TUHLE UHLÍŘINU NEVÍ CO JE UHLÍŘINA

  • Jarouš 22.09.2010 11:17:29

    Naprosto souhlasím s Ládou. Italská kuchyně patří do Itálie, což neznamená, že bychom nějaké inspirace nemohli čerpat. Ale středomořský styl, zejména olivový olej prostě do české kuchyně nepatří. Prastará moudrost - doma jez co máš, v cizině co ti dají.

  • Jarouš 22.09.2010 11:16:44

    Naprosto souhlasím s Ládou. Italská kuchyně patří do Itálie, což neznamená, že bychom nějaké inspirace nemohli čerpat. Ale středomořský styl, zejména olivový olej prostě do české kuchyně nepatří. Prastará moudrost - doma jez co máš, v cizině co ti dají.

  • Jarouš 22.09.2010 11:15:56

    Naprosto souhlasím s Ládou. Italská kuchyně patří do Itálie, což neznamená, že bychom nějaké inspirace nemohli čerpat. Ale středomořský styl, zejména olivový olej prostě do české kuchyně nepatří. Prastará moudrost - doma jez co máš, v cizině co ti dají.

  • uhlířina Pavel 13.04.2010 16:08:55

    Uhlířina bylo jídlo chudiny a dělala se ze zbylých knedlíků od včerejška (domácích), cibule a brambor. Na jiné ingredience tenkrá neměli čas ani peníze. Pavel

  • Můj prapradědeček jvc 21.04.2009 17:06:45

    prý byl v brdských lesích uhlířem. U nás se uhlířina vařila tak, že se na drobno nakrájené brambory vařily ve větším množství vody a po chvíli vaření se do toho zavařily noky z mouky a vajíček. Po dovaření se to scedilo, promíchalo a polilo rozškvařenou slaninou. Zde uvedený recept je nedokonalá náhražka, zvláště, je-li knedlík kupovaný. A brambory rozmačkané? Děkuji nechci.

    • Malina
      Re: Můj prapradědeček Malina 22.04.2009 17:42:02

      Máte naprostou pravdu.Jako dítě jsem jedla uhlířinu od babičky, která ji dělala též s noky.Neumím si představit knedlík a třeba ještě kupovaný. Těšila jsem se, že si ji uvařím, protože babička mi nestihla dát recept, ale tuhle hrůzu tedy ne. Dík nebudu!

      • Re: Můj prapradědeček Evelyn 23.04.2009 09:30:04

        Tak teď tady vlastně máte recept od ostatních. Prostě místo knedlíků uděláte z mouky tužší noky. A dál tu je v diskuzi vše popsané.

    • Re: Můj prapradědeček schambre 22.04.2009 10:26:02

      je to tak. Kdo dává knedlík, neví co je uhlířina.

    • Re: Můj prapradědeček Evelyn 21.04.2009 20:38:27

      Zcela přesně. Váš pradědeček tomu, jak vidno, rozuměl. Tahle pravá uhlířina je opravdu vynikající.

  • U nás se do uhlířiny (nerozmačkené brambory + noky + slanina) přidává ještě česnek, množství podle chuti. Zkuste to, je to výborné. A jako přílohu vyzkoušejte salát z kysaného zelí. Pak to už vůbec nemá chybu.

Nalezeno receptů: 16
Přidat příspěvek k receptu Uhlířina
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept