reklama
hledat uživatel
       

Komentáře k receptu Uhlířina

Celkový počet komentářů: 16
  • ignac bavlnka
    ignac bavlnka

    taky sm dostal chut a tak sm si to udelal ale kupovanej knedlik nakrajenej na kostky je opravdu horsi, lepsi jsou ty noky, a k cibulce lze pridat slaninu, 4dny sm na tom prezil ale pak uz mi to zacalo lezt krkem

    14.04.2011 00:39:46

  • JIRINA
    JIRINA

    JE TO TAK KDO DĚLÁ TUHLE UHLÍŘINU NEVÍ CO JE UHLÍŘINA

    15.01.2011 17:49:44

  • Jarouš
    Jarouš

    Naprosto souhlasím s Ládou. Italská kuchyně patří do Itálie, což neznamená, že bychom nějaké inspirace nemohli čerpat. Ale středomořský styl, zejména olivový olej prostě do české kuchyně nepatří. Prastará moudrost - doma jez co máš, v cizině co ti dají.

    22.09.2010 11:17:29

  • Jarouš
    Jarouš

    Naprosto souhlasím s Ládou. Italská kuchyně patří do Itálie, což neznamená, že bychom nějaké inspirace nemohli čerpat. Ale středomořský styl, zejména olivový olej prostě do české kuchyně nepatří. Prastará moudrost - doma jez co máš, v cizině co ti dají.

    22.09.2010 11:16:44

  • Jarouš
    Jarouš

    Naprosto souhlasím s Ládou. Italská kuchyně patří do Itálie, což neznamená, že bychom nějaké inspirace nemohli čerpat. Ale středomořský styl, zejména olivový olej prostě do české kuchyně nepatří. Prastará moudrost - doma jez co máš, v cizině co ti dají.

    22.09.2010 11:15:56

  • Pavel
    Pavel

    Uhlířina bylo jídlo chudiny a dělala se ze zbylých knedlíků od včerejška (domácích), cibule a brambor. Na jiné ingredience tenkrá neměli čas ani peníze. Pavel

    13.04.2010 16:08:55

  • Láda
    Láda

    Uhlířina je klasické venkovské zbytkové jídlo. Také pamatuji z dětství - kombinace s knedlíky, ovšem domácími, není k zahození. Se zdravou výživou ovšem asi nemá moc společného. Za nejhorší považuji italskou variantu "carbonare". Kombinace s jejich "pastou" to je těstovinami, které jsou buďto al dente tj. česky nedovařené, nebo již rozvařené, je vždycky hnusná. Pokud doma ty dobré zbytkové knedlíky nemáte, volte raději obyčejnou topinku se slaninou a vejci. Taky to může mít světový název ham-and-egs + toast a vyhnete se tomu italskému svinstvu z bílé mouky. Možná je lépe s italem v posteli, než v kuchyni. Nenechme se těmi výdobytky světových kuchyní úplně zmást.

    08.01.2010 19:32:34

    • Daniela
      Daniela

      Re: uhlířina

      My jsme tomu doma rikali presbidlo, varilo se to pravidelne v sobotu, kdy nebyl cas na vyvarovani. Ja to znam tak, ze se varily brambory ve slupce, jeste horke se oloupaly a lzici se rozklofaly na mensi kousky - sousta, to se delo ve velke kovove zadelavaci mise po babicce, kam pak prisly uvarene noky ( hruba mouka, vejce, voda, na spicku noze prasek do peciva a sul ). Ty uvarene noky se scedily a pak pridaly tez ve velikosti soust k bramboram, vse se osolilo a polilo dozlatova osmazenou cibulkou, pokud mozno na domacim sadle. A to vse se v te velke zadelavaci mise promichalo. Proto se tomu u nas na Kolinsku rikalo "presbidlo". Dalo se to podavat jen s kyselou okurkou anebo, kdyz jste se chteli jo rozsoupnout, tak se k tomu osmazila sekana ( ta jedina byla od reznika - kupovana ). Tak dobrou chut. Pokud vubec neco zbylo, dalo se to primo v te mise ohrat a s kurcickou na bramborach a nokach to ohrivane chutnalo take luxusne, jako i ohrivane skubanky, neboli kucmoch.

      29.03.2011 21:52:36

  • hells
    hells

    U nás se do uhlířiny (nerozmačkené brambory + noky + slanina) přidává ještě česnek, množství podle chuti. Zkuste to, je to výborné. A jako přílohu vyzkoušejte salát z kysaného zelí. Pak to už vůbec nemá chybu.

    22.04.2009 07:11:01

  • jvc
    jvc

    Můj prapradědeček

    prý byl v brdských lesích uhlířem. U nás se uhlířina vařila tak, že se na drobno nakrájené brambory vařily ve větším množství vody a po chvíli vaření se do toho zavařily noky z mouky a vajíček. Po dovaření se to scedilo, promíchalo a polilo rozškvařenou slaninou. Zde uvedený recept je nedokonalá náhražka, zvláště, je-li knedlík kupovaný. A brambory rozmačkané? Děkuji nechci.

    21.04.2009 17:06:45

    • Evelyn
      Evelyn

      Re: Můj prapradědeček

      Zcela přesně. Váš pradědeček tomu, jak vidno, rozuměl. Tahle pravá uhlířina je opravdu vynikající.

      21.04.2009 20:38:27

    • schambre
      schambre

      Re: Můj prapradědeček

      je to tak. Kdo dává knedlík, neví co je uhlířina.

      22.04.2009 10:26:02

    • Malina
      Malina

      Re: Můj prapradědeček

      Máte naprostou pravdu.Jako dítě jsem jedla uhlířinu od babičky, která ji dělala též s noky.Neumím si představit knedlík a třeba ještě kupovaný. Těšila jsem se, že si ji uvařím, protože babička mi nestihla dát recept, ale tuhle hrůzu tedy ne. Dík nebudu!

      22.04.2009 17:42:02

Nalezeno receptů: 16

Přidat příspěvek k receptu Uhlířina