Uhlířina po staročesku

1 h 15 min | hlavní chod | 4 porce | česká kuchyně | recept zobrazen: 2009x
Chutný oběd se dá připravit i z mála surovin, rychle a levně. Nevěříte? Uhlířina je toho důkazem.
Komentáře receptu 2
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Začneme přípravou noků. Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, rozklepnutá vejce a vše vařečkou dobře zamícháme. Podle potřeby přilijeme trochu vody a zpracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout.

Z těsta na pomoučněné desce uválíme váleček, který nakrájíme na kolečka a z nich vytvarujeme přibližně stejně velké noky. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, vhodíme část noků a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Uvařené noky vybereme a necháme okapat.

Špek nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak oloupanou cibuli. V hluboké pánvi necháme nejprve vyškvařit špek, poté vsypeme cibuli a smažíme, dokud není zlatavá. Okmínujeme, kmín se krásně rozvoní.

Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka. Na špek a cibuli přidáme brambory a noky. Uhlířinu promícháváme, až jsou noky i brambory obalené směsí cibule a špeku a také získají zlatavou barvu. Podle chuti osolíme.

Staročeskou uhlířinu ihned po přípravě podáváme. Chutná nejlépe s kyselým zelím, sterilovanými okurkami a jinou zeleninou přílohou.

Michy autor receptu:

Uhlířina po staročesku

Počet přidaných receptů: 3515

Ingredience

na porce

Energetický příjem

Uhlířina po staročesku - vypočítali jsme, že jedna porce připravená z uvedeného množství surovin představuje přibližný energetický příjem: 2866 kJ / 684,7 kCal (na 1 porci)
3
dobrý recept
6 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Uhlířina po staročesku

Celkový počet komentářů: 2
  • uhlířina jednodušeji Jana Svobodová 31.10.2016 20:20:43

    Maminka mi vždy říkala, že uhlířina je jídlo, které si vařili uhlíři při pálení dřevěného uhlí. Vše vařili v jednom hrnci. Oloupané brambory dali vařit do osolené vody. Když byly tak poloměkké, do stejného hrnce k těmto bramborům zavařili noky. Noky dělali tak, že smíchali mouku, vodu a sůl (jest-li se dávalo vajíčko to si nepamatuji, spíš ne),lžící se těsto nabíralo a pouštělo do vařících se bambor. Noky a brambory byly zhruba ve stejnou dobu hotové. Pak se voda slila, hrncem se zatřáslo, aby se mírně rozvařené brambory obalily na noky. Nakonec se dalo sádlo s osmaženou cibulkou a znovu se hrncem zatřáslo. Jedlo se z jednoho hrnce. Sádlo s cibulkou si nosili z domova.

  • Komentář k receptu Uhlířina po staročesku 25.10.2016 21:40:12

    zkusím, mohla by chutnat

Nalezeno receptů: 2
Přidat příspěvek k receptu Uhlířina po staročesku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!

  • Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Rádi si v těchto dnech zdobíte zahrádku, terasu nebo balkon pestrobarevnými a různě velikými dýněmi? A jak by také ne, je přece jejich čas a jako podzimní dekorace jsou nepřekonatelné. Už také víme, že dýně je nadmíru zdravá zelenina a pomůže nám dokonce i s hubnutím.




přidat nový recept