reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Uhlířina po staročesku

Chutný oběd se dá připravit i z mála surovin, rychle a levně. Nevěříte? Uhlířina je toho důkazem.


  • 3,7

    3,6 9
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

těsto



Energetická hodnota

2866 kJ / 684,7 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 796 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 013 hodnocení

Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě chutney

11. 8. 2020

Bábovka

4,7 1 742 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 829 hodnocení

Recept na pečená rajčata s cuketou a sýrem feta krok za krokem

11. 8. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 141 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 209 hodnocení

Na zahrádkách dozrávají švestky: Užijte si jejich všestrannost

10. 8. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 609 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 784 hodnocení

Zavařování zeleniny: Recepty a triky, které musíte znát!

9. 8. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 292 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 678 hodnocení

Jako od babičky: Plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

9. 8. 2020

Postup přípravy

Začneme přípravou noků. Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, rozklepnutá vejce a vše vařečkou dobře zamícháme. Podle potřeby přilijeme trochu vody a zpracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout.

Z těsta na pomoučněné desce uválíme váleček, který nakrájíme na kolečka a z nich vytvarujeme přibližně stejně velké noky. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, vhodíme část noků a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Uvařené noky vybereme a necháme okapat.

Špek nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak oloupanou cibuli. V hluboké pánvi necháme nejprve vyškvařit špek, poté vsypeme cibuli a smažíme, dokud není zlatavá. Okmínujeme, kmín se krásně rozvoní.

Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka. Na špek a cibuli přidáme brambory a noky. Uhlířinu promícháváme, až jsou noky i brambory obalené směsí cibule a špeku a také získají zlatavou barvu. Podle chuti osolíme.

Staročeskou uhlířinu ihned po přípravě podáváme. Chutná nejlépe s kyselým zelím, sterilovanými okurkami a jinou zeleninou přílohou.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Uhlířina po staročesku

    Celkový počet komentářů: 3
    • Ivanka Šaferová
      Ivanka Šaferová

      Komentář k receptu Uhlířina po staročesku

      Rychlejší než noky,je možné použít nakrájený, případně opečený,kynutý knedlík.

      04.10.2018 04:48:22

    • Jana Svobodová
      Jana Svobodová

      uhlířina jednodušeji

      Maminka mi vždy říkala, že uhlířina je jídlo, které si vařili uhlíři při pálení dřevěného uhlí. Vše vařili v jednom hrnci. Oloupané brambory dali vařit do osolené vody. Když byly tak poloměkké, do stejného hrnce k těmto bramborům zavařili noky. Noky dělali tak, že smíchali mouku, vodu a sůl (jest-li se dávalo vajíčko to si nepamatuji, spíš ne),lžící se těsto nabíralo a pouštělo do vařících se bambor. Noky a brambory byly zhruba ve stejnou dobu hotové. Pak se voda slila, hrncem se zatřáslo, aby se mírně rozvařené brambory obalily na noky. Nakonec se dalo sádlo s osmaženou cibulkou a znovu se hrncem zatřáslo. Jedlo se z jednoho hrnce. Sádlo s cibulkou si nosili z domova.

      31.10.2016 20:20:43

    • danakoucka
      danakoucka

      Komentář k receptu Uhlířina po staročesku

      zkusím, mohla by chutnat

      25.10.2016 21:40:12



    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Uhlířina po staročesku

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.