reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Uhlířina po staročesku

Chutný oběd se dá připravit i z mála surovin, rychle a levně. Nevěříte? Uhlířina je toho důkazem.


Líbí se mi

Dejte nám vědět,
proč se vám recept nelíbil.

×

Ingredience

podle chuti

těsto

Energetická hodnota

2866 kJ / 684,7 kCal
(na 1 porci)

Postup přípravy

Začneme přípravou noků. Do mísy vsypeme mouku, přidáme špetku soli, rozklepnutá vejce a vše vařečkou dobře zamícháme. Podle potřeby přilijeme trochu vody a zpracujeme v hladké těsto, které necháme alespoň 30 minut odpočinout.

Z těsta na pomoučněné desce uválíme váleček, který nakrájíme na kolečka a z nich vytvarujeme přibližně stejně velké noky. V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, vhodíme část noků a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu. Uvařené noky vybereme a necháme okapat.

Špek nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak oloupanou cibuli. V hluboké pánvi necháme nejprve vyškvařit špek, poté vsypeme cibuli a smažíme, dokud není zlatavá. Okmínujeme, kmín se krásně rozvoní.

Předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na hrubá kolečka. Na špek a cibuli přidáme brambory a noky. Uhlířinu promícháváme, až jsou noky i brambory obalené směsí cibule a špeku a také získají zlatavou barvu. Podle chuti osolíme.

Staročeskou uhlířinu ihned po přípravě podáváme. Chutná nejlépe s kyselým zelím, sterilovanými okurkami a jinou zeleninou přílohou.

reklama

Podobné recepty

Komentáře k receptu Uhlířina po staročesku

Celkový počet komentářů: 2
  • Jana Svobodová
    Jana Svobodová

    uhlířina jednodušeji

    Maminka mi vždy říkala, že uhlířina je jídlo, které si vařili uhlíři při pálení dřevěného uhlí. Vše vařili v jednom hrnci. Oloupané brambory dali vařit do osolené vody. Když byly tak poloměkké, do stejného hrnce k těmto bramborům zavařili noky. Noky dělali tak, že smíchali mouku, vodu a sůl (jest-li se dávalo vajíčko to si nepamatuji, spíš ne),lžící se těsto nabíralo a pouštělo do vařících se bambor. Noky a brambory byly zhruba ve stejnou dobu hotové. Pak se voda slila, hrncem se zatřáslo, aby se mírně rozvařené brambory obalily na noky. Nakonec se dalo sádlo s osmaženou cibulkou a znovu se hrncem zatřáslo. Jedlo se z jednoho hrnce. Sádlo s cibulkou si nosili z domova.

    31.10.2016 20:20:43

  • danakoucka
    danakoucka

    Komentář k receptu Uhlířina po staročesku

    zkusím, mohla by chutnat

    25.10.2016 21:40:12

Nalezeno receptů: 2

Přidat příspěvek k receptu Uhlířina po staročesku