podle chuti | ||
---|---|---|
cukr | ||
citronová kůra | ||
těsto | ||
0.5 hrnku | olej | |
4 ks | žloutek | |
0.5 hrnku | mléko | |
1 hrnek | cukr krupice | |
1 hrnek | hladká mouka | |
0.5 ks | citronová kůra | |
1 hrnek | polohrubá mouka | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
náplň 1 | ||
4 ks | jablko | |
1 špetka | skořice mletá | |
poleva | ||
4 ks | bílek | |
0.3 hrnku | ořechy | |
0.3 hrnku | cukr moučka | |
podle potřeby | ||
tuk na vymazání | ||
mouka na vysypání | ||
náplň 2 | ||
2 ks | měkký tvaroh |
Ze 4 vajec oddělíme bílky a ušleháme z nich sníh. Do sněhu přidáme asi 1/4 hrnku cukru moučka a asi 1/4 hrnku mletých ořechů. Žloutky ušleháme s hrnkem cukru, potom přidáme olej, mléko, obě mouky, nastrouhanou kůru z půlky citronu, prášek do pečiva a těsto dobře promícháme. Přibližně 3/4 těsta vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Na těsto nastrouháme jablka, posypeme cukrem a skořicí. Na jablečnou vrstvu dáme oslazený tvaroh s nastrouhanou citronovou kůrou. Přelijeme zbytkem těsta a na vrch dáme sněhovou čepici. Koláč pečeme pozvolna s horkovzduchem asi 50 minut při 160 - 170 °C. Tvarohovo-jablečný koláč se sněhovou čepicí po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako vynikající moučník k různým příležitostem.
6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl
Křehké, voňavé a plné jablíček - takové jsou domácí štrúdly. Tažené těsto a ovocnou náplň lze připravit podle klasického receptu, ale vyplatí se odhodit strach z novot a těsto třeba zjemnit jogurtem, ozvláštnit pivem a do náplně přidat i jiné suroviny pro zvýraznění chuti.
Tip na víkend: Recept na výborný jablečný koláč krok za krokem
Recept na výborný koláč, se kterým sklidíte úspěch! Jeho základem je křehké máslové těsto, tenké plátky jablek a smetanová omáčka. Naučíme vás ho krok za krokem.
Autor:macanecek
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena