Jednoduchý recept na "uschování" letní úrody ovoce.
300-400 g | jahody |
900-800 g | třešně |
1 balíček | želírovací cukr 2:1 |
podle chuti | |
---|---|
5-7 ks | hřebíček |
1 ks | skořice celá |
Třešně i jahody omyjeme i se stopkami a necháme je na sítu dobře okapat. Pak jahody zbavíme korunek a nakrájíme je na kousky. Z třešní odstraníme stopky, vypeckujeme je a rozmixujeme. Ovoce smícháme ve větším hrnci s želírovacím cukrem a za občasného míchání uvedeme do varu. Pokud chceme marmeládu pikantnější, rozlomíme do ní jednu celou skořici a přidáme hřebíček. Zmírníme plamen a za občasného míchání marmeládu 5 - 7 minut provaříme. Odstraníme vzniklou světlou pěnu a marmeládu plníme do nahřátých skleniček (třeba od dětské výživy) a ihned zavíčkujeme. Pokud jsme přidali koření, musíme si dát pozor, abychom ho do skleniček nepřidali! Skleničky s marmeládou "zabalíme" do deky a necháme do druhého dne vychladnout. Z uvedeného množství je 7 skleniček třešňovo-jahodové marmelády.
Sklizeň jahod je již v plném proudu, někde již končí, někde se jahody ještě sbírají. Máme pro vás malou inspiraci, co s nimi můžete připravit. Dejte nám vědět, jak se zadařilo.
Videorecept: Osvěžující jahodová dřeň jen ze tří surovin
Konečně je to tady! Horké počasí, zahrádky poseté jahodami a spousta možností, jak tuto sezónu využít. A protože osvěžení není v létě nikdy dost, vrhneme se na přípravu domácí jahodové dřeně, která potěší nejen děti.
autor Renata Hřebíčková
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena