Třený velikonoční beránek

1 hod | moučník | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 428243x
Klasický velikonoční beránek.
Komentáře receptu 115
Uvařil jsem to (Recept vařilo 75 lidí)


Postup přípravy receptu

Formu na beránka vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme s máslem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Těsto lehce promícháme.

Třené těsto rozetřeme do připravené formy. Velikonočního beránka pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Po upečení vyklopíme beránka z formy a necháme vychladnout.

Třeného velikonočního beránka zdobíme podle fantazie.

máma autor receptu:

Třený velikonoční beránek

Počet přidaných receptů: 146

Ingredience

na porcí
4,5
skvělý recept
339 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Třený velikonoční beránek

Celkový počet komentářů: 115
  • katastrofa Anna 16.04.2017 20:31:00

    Skoro po hodině pečení byl beránek stále syrový. Tento recept jsem zkoušela i v loni a opět stejný výsledek. Tak kde dělám chybu?

    • Re: katastrofa Radana 21.05.2017 11:51:27

      Pekla jsem na velikonoce i včera. Těsto využívám i do chlebíčkové formy a dělám marmeládou protýkané řezy. Peču na horní a spodní ohřev při 180°C. Když je po cca 30-40 min. po špejli uvnitř lepkavý, ještě zvýším teplotou cca o 10°C na 10 minut. Troubu neotviram, jen na test špejlí po té cca 1/2 hodině. Určitě to zkuste znovu. Těsto je opravdu dobré a není suché. Na to jsem velmi vybíravá. :-)

    • Re: katastrofa 20.04.2017 11:17:08

      Zapnula jste troubu..? :D Peču podle tohoto receptu snad sedm let, letos pět beránků a všichni byli při cca 200 stupních do 50 minut krásně propečení :) Vložila jsem fotku :)

    • Re: katastrofa Katka 17.04.2017 18:22:51

      Letos jsem pekla 4 beránky a všechny se povedly. Pekla jsem 180° shora i zespodu 45 minut. Neotvírat troubu. Po 45 minutách zkontrolovat špejlí a popřípadě dopéct bez horního víka 5-10 min. Formu mám velkou kameninovou uzavíratelnou.

  • Komentář k receptu Třený velikonoční beránek 19.04.2017 12:59:32

    Je hotovo a je moc dobry :) Dekuji za recept :)

  • Komentář k receptu Třený velikonoční beránek Kristina 17.04.2017 17:45:51

    Včera jsem pekla, krásně se vyklepnul! Nechala jsem ho přes noc nezakrytý a tak jsem se bála, že bude tvrdý. Byl výborný, už je ho jen 1/2. :-)
    Moc děkuji za recept.

  • Komentář k receptu Třený velikonoční beránek Kristína 17.04.2017 13:52:54

    Bohužel, já jsem zklamaná. Nevím kde je chyba, dělala jsem vše přesně podle receptu a beránek se z vrchu spálil a uvnitř byl dlouho syrový.. No, snad příští rok.

  • Výborný recept VítězSlávek 17.04.2017 10:02:27

    Množství 8 porcí přesně odpovídá velikosti naší formy.
    Každý rok zkouším jiný recept a za posledních pět let byl tento nejlepší!

  • Komentář k receptu Třený velikonoční beránek Radek Holbík 16.04.2017 23:31:38

    Parádní recept, fantastická chuť. Mléka odměřeně, používat kvalitní potraviny (máslo) a není co zkazit... Slyšel jsem v rádiu že pro lehké vyklopení beránka prvních 15 min. péct na 130 °C a poté na zminovaných 180 °C .Je to zvláštní ale funguje to :D

  • Je skvělý Eva 16.04.2017 17:46:16

    Povedl se báječně. Radši jsem dala méně těsta, mám formičku plechovou, a vyšlo to krásně na beránka a 4 muffinky :)

Nalezeno receptů: 115
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Třený velikonoční beránek
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




přidat nový recept