reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

7. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Tradiční velikonoční hlavička

Tradiční velikonoční hlavička

Výborný recept pochází z repertoáru televize před mnoha roky a od tehdy ho dělávám na velikonoční svátky.


  • 3,0

    47×

    2,9 47
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 774 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 004 hodnocení

Recept na domácí tvarohové nanuky krok za krokem

9. 7. 2020

Bábovka

4,7 1 729 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 819 hodnocení

Rajčata v receptech: Rajčatové polévky, omáčky i báječné saláty

9. 7. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 140 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 205 hodnocení

Jak využít zeleninu ze zahrádky? Zkuste recept na pravé maďarské lečo

8. 7. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 602 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 776 hodnocení

Proč jíst maliny? Zlepší vám pleť a odbourají cholesterol

7. 7. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 290 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 673 hodnocení

Když není čas na pečení: Recept na rychlý koláč s rybízem

6. 7. 2020

Postup přípravy

Včerejší žemle pokrájíme na kostky a necháme několik hodin volně přeschnout. Zvlášť v osolené vodě uvaříme vepřové plecko nebo kotletu (cca 20 minut) a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Dále zvlášť v osolené vodě uvaříme uzené vepřové plecko nebo krkovičku (cca 30 až 35 minut) na středním plameni a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Kuřecí stehno uvaříme v osolené vodě (asi 15 minut) a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm.

Mezitím, než se uvaří maso, pokrájíme cibuli na kostky a petrželovou nať nasekáme nadrobno. Cibuli orestujeme na 2 polévkových lžících oleje a necháme vychladnout. Teflonovou dortovou formu o průměru 34 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Můžeme použít jakoukoliv jinou formu. Připravíme si koření - mletý černý pepř, majoránku, muškátový oříšek, očistíme stroužky česneku a prolisujeme.

Na žemle nalijeme 750 ml vlažného vývaru z vaření uzeného masa a necháme 15 minut odstát, aby se vývar vsákl, ale déle ne, aby se žemle nerozmočily. Přidáme žloutky a sůl - opatrně, vývar je už slaný dost, nastrouháme muškátový oříšek, okořeníme směs mletým černým pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Přidáme orestovanou a vychladlou cibuli, posekanou petrželovou nať, nakrájené maso a opatrně celé promícháme, aby se žemle nerozdrobily. Jemně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a podle potřeby směs zahustíme strouhankou.

Směs na velikonoční hlavičku dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy, směs ve formě uhladíme a na povrch nalijeme zbylý olej. Pečeme pomalu v troubě cca 50 minut při 170 °C, dokud nebude povrch křupavý a do hnědo-červena. Velikonoční hlavičku necháme ve formě zchladnout a potom odstraníme boky rozevírací formy.

Upečenou velikonoční hlavičku pokrájíme na porce a za tepla podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Za studena hlavičku podáváme s chlebem, rajčaty a zeleninovou paprikou.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Tradiční velikonoční hlavička

    Celkový počet komentářů: 5
    • kuchařík
      kuchařík

      vaření masa

      Je - li to ještě aktuální... Pokud vaříte vše pohromadě, má to potom stejnou chuť. 3 masa jsou proto, aby byly chutě ruzné. Ale každý ať vaří podle svého. :-) Užijte si velikonoce, přátelé

      09.04.2019 09:14:07

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Tradiční velikonoční hlavička

      Milá Roza, klidně to tak uvařte :-)

      14.03.2017 17:24:16

    • Roza
      Roza

      Komentář k receptu Tradiční velikonoční hlavička

      Prosím, urobím veľkú chybu, ak budem všetky 3 druhy mäsa variť spolu? Vodu soliť nebudem, najprv vyberiem kuracie, potom bravčové a nakonie nechám dovariť do mäkka údené. Skúšal to už niekto? Alebo naozaj variť každé mäso v inej vode? Ďakujem za odpoveď.

      14.03.2017 12:30:24


    • Inka
      Inka

      Komentář k receptu Tradiční velikonoční hlavička

      200 kusů kuřecích stehen,to abych pro ně jela s károu a jedli by jsme to rok.

      15.01.2017 15:53:58

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Tradiční velikonoční hlavička

        Inka, nejspíš :D
        promiň, správne má být 200 gramu, ale to Ty jiste víš i beze mne :-)

        15.01.2017 17:04:16


    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Tradiční velikonoční hlavička

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.