reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

7. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Tradiční velikonoční hlavička

Tradiční velikonoční hlavička

Výborný recept pochází z repertoáru televize před mnoha roky a od tehdy ho dělávám na velikonoční svátky.


  • 3,0

    47×

    2,9 47
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 600 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 856 hodnocení

Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem

10. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 615 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 694 hodnocení

Recept na vlašský salát krok za krokem

10. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 177 hodnocení

Vánoční videorecept: Nadýchané mandlové cukroví bez mouky a cukru

10. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 693 hodnocení

Recept na vánoční měsíčky s polevou krok za krokem

9. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 274 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 566 hodnocení

Vánoční tipy, díky kterým bude Štědrý den bez stresu

9. 12. 2019

Postup přípravy

Včerejší žemle pokrájíme na kostky a necháme několik hodin volně přeschnout. Zvlášť v osolené vodě uvaříme vepřové plecko nebo kotletu (cca 20 minut) a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Dále zvlášť v osolené vodě uvaříme uzené vepřové plecko nebo krkovičku (cca 30 až 35 minut) na středním plameni a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm. Kuřecí stehno uvaříme v osolené vodě (asi 15 minut) a po vychladnutí pokrájíme na kostky 1 x 1 cm.

Mezitím, než se uvaří maso, pokrájíme cibuli na kostky a petrželovou nať nasekáme nadrobno. Cibuli orestujeme na 2 polévkových lžících oleje a necháme vychladnout. Teflonovou dortovou formu o průměru 34 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Můžeme použít jakoukoliv jinou formu. Připravíme si koření - mletý černý pepř, majoránku, muškátový oříšek, očistíme stroužky česneku a prolisujeme.

Na žemle nalijeme 750 ml vlažného vývaru z vaření uzeného masa a necháme 15 minut odstát, aby se vývar vsákl, ale déle ne, aby se žemle nerozmočily. Přidáme žloutky a sůl - opatrně, vývar je už slaný dost, nastrouháme muškátový oříšek, okořeníme směs mletým černým pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Přidáme orestovanou a vychladlou cibuli, posekanou petrželovou nať, nakrájené maso a opatrně celé promícháme, aby se žemle nerozdrobily. Jemně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a podle potřeby směs zahustíme strouhankou.

Směs na velikonoční hlavičku dáme do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy, směs ve formě uhladíme a na povrch nalijeme zbylý olej. Pečeme pomalu v troubě cca 50 minut při 170 °C, dokud nebude povrch křupavý a do hnědo-červena. Velikonoční hlavičku necháme ve formě zchladnout a potom odstraníme boky rozevírací formy.

Upečenou velikonoční hlavičku pokrájíme na porce a za tepla podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. Za studena hlavičku podáváme s chlebem, rajčaty a zeleninovou paprikou.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Tradiční velikonoční hlavička

    Celkový počet komentářů: 5
    • kuchařík
      kuchařík

      vaření masa

      Je - li to ještě aktuální... Pokud vaříte vše pohromadě, má to potom stejnou chuť. 3 masa jsou proto, aby byly chutě ruzné. Ale každý ať vaří podle svého. :-) Užijte si velikonoce, přátelé

      09.04.2019 09:14:07

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Tradiční velikonoční hlavička

      Milá Roza, klidně to tak uvařte :-)

      14.03.2017 17:24:16

    • Roza
      Roza

      Komentář k receptu Tradiční velikonoční hlavička

      Prosím, urobím veľkú chybu, ak budem všetky 3 druhy mäsa variť spolu? Vodu soliť nebudem, najprv vyberiem kuracie, potom bravčové a nakonie nechám dovariť do mäkka údené. Skúšal to už niekto? Alebo naozaj variť každé mäso v inej vode? Ďakujem za odpoveď.

      14.03.2017 12:30:24


    • Inka
      Inka

      Komentář k receptu Tradiční velikonoční hlavička

      200 kusů kuřecích stehen,to abych pro ně jela s károu a jedli by jsme to rok.

      15.01.2017 15:53:58

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Tradiční velikonoční hlavička

        Inka, nejspíš :D
        promiň, správne má být 200 gramu, ale to Ty jiste víš i beze mne :-)

        15.01.2017 17:04:16


    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Tradiční velikonoční hlavička

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.