reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl, cukr krystal, vanilkový cukr a promícháme. Do jamky v mouce nadrobíme droždí, posypeme cukrem krystal a zalijeme 100 ml vlažného mléka, necháme na teple vykynout kvásek - asi 15 minut. Když kvásek vykyne, přidáme 1 vaječný žloutek a rozpuštěné vlažné máslo.

Dortovou formu o průměru 24 cm, která má dno se širokým komínem, vymažeme studeným máslem a vysypeme polohrubou moukou. Velmi vhodné je použit na boku rozevírací formu, potom je velmi jednoduché tvarovaní věnce ve formě i jeho vyndání po upečení. Rukama důkladně se zbylým vlažným mlékem vymícháme hladké lesklé poloměkké pružné těsto, dokud se na povrchu nezačnou tvořit puchýřky. pak necháme těsto přikryté čistou utěrkou na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Z těsta na jemně pomoučněné desce vytvarujeme válec, který nožem rozdělíme na 3 stejné části. Každou část jednotlivě na desce rozválíme dlaněmi na váleček asi 60 cm dlouhý. Na horním konci jemným stlačením rukou spojíme 3 válečky k sobě, spoj zasuneme na spodek a směrem dolů od spoje upleteme dlouhou vánočku z 3 pramenů, opět spojíme jemným stlačením rukou jeho dolní konec a zasuneme na spodek vánočky. Vánočku spojíme do kruhu tak, že oba její konce jemně stlačíme k sobě a vznikne věnec, který přeneseme do formy a komín uprostřed formy zabrání tomu, aby se při kynutí věnec spojil v celek a střed zůstal volný.

Ve sklenici rozšleháme 1 vaječný žloutek s 1 polévkovou lžící studeného mléka a věnec potřeme touto směsí. Formu přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout 30 minut na teple. Nakynutý věnec před pečením potřeme dvakrát vaječnou směsí a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut, či až je věnec dostatečně propečený, což odzkoušíme vpíchnutím špejle do těsta. Pokud zůstane špejle čistá, vyndáme věnec z trouby. Ještě horký vánoční věnec vydatně potřeme studeným mlékem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho zapařit, potom zůstane vánočka vláčná a měkká více dní.

Když bude vánoční věnec vlažný, vyndáme ho z formy a necháme vychladnout na mřížce. Vánoční věnec přeneseme na podnos, pokrájíme na porce a podáváme k snídani s horkým kakaem, čajem nebo kávou. Velmi dobrý je plátek věnce potřený máslem nebo domácí pomazánkou či nutellou, výborně chutná i sama o sobě. Jde o velmi pěkné a milé zpestření slavnostního vánočního stolu.

Recept je poměrně jednoduchý a výsledek velmi chutný, každý si může ještě svůj vánoční věnec vkusně ozdobit podle vlastní fantazie a možností. Do těsta můžeme přidat rozinky, nastrouhanou citronovou anebo pomerančovou kůru, čokoládu, sušené ovoce, mandle, různé ořechy jako například lískové, vlašské, jednoduše cokoliv, co vám chutná.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Tradiční vánoční věnec

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.