reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Tradiční valašská kyselica

Chutná vydatná polévka ze zelí, brambor, klobásy, slaniny a zakysané smetany. Recept na opravdu sytou polévku, která se může podávat místo hlavního jídla.


  • 4,7

    133×

    4,6 133

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese; jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda. Nemluvě o tom, že voňavá kyselica je to nejlepší na ukonejšení těla mučeného kocovinou uhnanou na silvestra nebo při tancovačce po mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách. Na opačné, slovenské straně Bílých Karpat se dělá její příbuzná, kapustnica. Rozeznáte je na první pohled: kyselica je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice.

Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.

Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.

Kyselica se může podávat samotná nebo s čerstvým chlebem.

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí

Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013

Kniha obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně a recepty. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Tradiční valašská kyselica

    Celkový počet komentářů: 9
    • Honza
      Honza

      domaci zeli

      domaci zeli nemá cukr tak jsem nadrobno nakrajel 3 male mrkve dal lžici cukru a hrst sušenych domacich hub zeli bylo dost kyseletak místo zakysky smetana. Lahudka

      21.09.2018 23:49:50

    • Michal Mejtil
      Michal Mejtil

      Valašska kyselica

      Povedla jse moc��� bez másla a kys Smetany ��

      23.03.2018 21:26:15


    • Simona Pechova
      Simona Pechova

      Výborná polévka, zasytí spolehlivě. Chutná mi víc, než klasická červená zelňačka.

      29.01.2018 10:57:18

    • jakub
      jakub

      Komentář k receptu Tradiční valašská kyselica

      kurňa to je žvanec, dik za recept :)

      27.12.2017 12:59:31

    • Josef
      Josef

      Valašská kyselica

      Je to velice výborná polévka.
      Jen by mne u tohoto receptu zajímala role másla,které je uvedeno v ingrediencích.

      20.04.2017 20:02:12

    Nalezeno receptů: 9

    Přidat příspěvek k receptu Tradiční valašská kyselica

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.