reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Tradiční valašská kyselica

Tradiční valašská kyselica

Chutná vydatná polévka ze zelí, brambor, klobásy, slaniny a zakysané smetany. Recept na opravdu sytou polévku, která se může podávat místo hlavního jídla.


  • 4,7

    141×

    4,7 141

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 582 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

Videorecept: Marokánky podle Anny

20. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 612 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 688 hodnocení

Recept na plněné pečené brambory krok za krokem

19. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 175 hodnocení

Vánoce plné kalorických nástrah aneb jak nepřibrat

19. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 573 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 688 hodnocení

Jak správně připravit těsto na páje?

18. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 556 hodnocení

Recept na smažené plněné žampiony krok za krokem

18. 11. 2019

Postup přípravy

Hutná valašská polévka z kysaného zelí se dřív snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese; jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda. Nemluvě o tom, že voňavá kyselica je to nejlepší na ukonejšení těla mučeného kocovinou uhnanou na silvestra nebo při tancovačce po mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách. Na opačné, slovenské straně Bílých Karpat se dělá její příbuzná, kapustnica. Rozeznáte je na první pohled: kyselica je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice.

Do většího hrnce dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.

Orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.

Kyselica se může podávat samotná nebo s čerstvým chlebem.

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí

Zdroj: REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013

Kniha obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně a recepty. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Tradiční valašská kyselica

    Celkový počet komentářů: 11
    • sikulka
      sikulka

      VALAŠSKÁ KYSELICA?To snad ne...

      Polévka asi dobrá, ale Valašská kyselica to není A tradiční? To už vůbec ne. Zajeďte si někdy na Valašsko a poptejte se tam, jak se vaří. Já tam byla. Základ pravé kyselice je uzené maso, houby,brambory, kyselé zelí (NESLAZENÉ PROSÍM), smetana a klobáska. Zakysanou smetanu Valaši nedávají, v minulosti ji nikdo neznal.Je to produkt posledních let. Vždy jenom smetana.A divoké koření - bobkový list a nové koření - taky ne.Valaši jsou na svou kyselicu velice hrdí a prznění starého receptu nelibě nesou. To jako kdyby nám někdo kecal a vylepšoval " tradiční " českou svíčkovou omáčku.

      16.11.2019 02:11:37

    • Honza
      Honza

      domaci zeli

      domaci zeli nemá cukr tak jsem nadrobno nakrajel 3 male mrkve dal lžici cukru a hrst sušenych domacich hub zeli bylo dost kyseletak místo zakysky smetana. Lahudka

      21.09.2018 23:49:50

      • Moravak
        Moravak

        Re: domaci zeli

        Vy budete urcite Cechacek....cukr do kysaneho zeli, tohle by zadneho Moravaka, respektive Valacha, nidky ani nenapadlo

        04.11.2018 10:20:27


      • sikulka
        sikulka

        Re: domaci zeli

        Ale, ale. Do smetanové kyselice cukr? To by dal jen barbar.

        16.11.2019 01:53:07

    • Michal Mejtil
      Michal Mejtil

      Valašska kyselica

      Povedla jse moc��� bez másla a kys Smetany ��

      23.03.2018 21:26:15

    • Simona Pechova
      Simona Pechova

      Výborná polévka, zasytí spolehlivě. Chutná mi víc, než klasická červená zelňačka.

      29.01.2018 10:57:18

    • Josef
      Josef

      Valašská kyselica

      Je to velice výborná polévka.
      Jen by mne u tohoto receptu zajímala role másla,které je uvedeno v ingrediencích.

      20.04.2017 20:02:12


    Nalezeno receptů: 11
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Tradiční valašská kyselica

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.