Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme. Mladou cuketu, baklažán, brambory, středně velké cibule, rajčata a kapii pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 3 mm. Česnek pokrájíme na plátky a petrželovou nať posekáme nadrobno. Já sem baklažán nedala, naši ho nemají moc rádi, proto jsem dala více cukety.
Všechno dáme do hrnce, ve kterém můžeme péct v troubě a má pokličku. Zeleninu v hrnci osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, posypeme oreganem, polijeme olivovým olejem, přilijeme studenou vodu a všechno spolu dobře promícháme rukama, aby každý kousek byl obalený.
Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Tradiční řecký Briam pečeme 40 minut při této teplotě, potom odstraníme pokličku, promícháme, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě 10 až 15 minut, až se neodpaří všechna tekutina, poté posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí.
Tradiční řecký Briam podáváme v nádobě, ve které se Briam pekl. Pokud podáváme jako samostatné jídlo, servírujeme k Briamu ještě zvlášť v misce sýr feta a jako přílohu zvolíme čerstvě upečený domácí chléb. Každý si nabere na svůj talíř, jak mu chutná. Briam servírujeme jako přílohu k různým grilovaným masům, nejlépe chutná vlažný.
Jde o tradiční řecké letní jídlo s mnoha známými variantami. Zelenina se krájí na plátky anebo hrubší rustikální kusy. Často se přidává ještě zelená paprika, baklažán nebo červená cibule. V kyperské oblasti baby karotka a cherry rajčata. Z bylinek to bývá nejčastěji petrželová a koriandrová nať anebo čerstvý kopr. Je to velmi chutné, vegetariánské variabilní a lehké letní jídlo, vhodné v horkých letních dnech jako výborný oběd či večeře.