Tradiční české koláče

2 h 30 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 252158x
Koláče jedna báseň.
Komentáře receptu 26
Uvařil jsem to (Recept vařilo 20 lidí)


Postup přípravy receptu

Všechny přísady na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Z mléka odebereme asi 1/2 šálku a ohřejeme, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme chvíli kynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme kvásek, sůl, rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, zbylé mléko a cukr . Ze všeho zaděláme vláčné těsto. Propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a dáme asi na 1a1/2 hodiny kynout na teplé místo.

Mezitím si připravíme náplně.

  1. Na tvarohovou utřeme tvaroh s ostatními přísadami.
  2. Na makovou náplň nejprve mléko s mákem přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Pak přidáme cukr a necháme vychladnout.
  3. Na jablečnou náplň náme do kastrůlku lžičku másla a na jemno nastrouhaná jablka, přilijeme 2 - 3 lžíce vody a dusíme doměkka. Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici a strouhanku.
Vykynuté těsto rozválíme, skleničkou vykrájíme kolečka, která poklademe náplněmi podle vlastní chuti. Můžeme přizdobit rozinkami, mandlemi, meruňkami a podobně. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme při 180 °C na vymaštěném plechu v předehřátá troubě do světle hněda.

Koláče necháme vychladnout a můžeme hostit návštěvu nebo rodinu.

autor receptu:

Tradiční české koláče

Počet přidaných receptů: 304

Ingredience

3,9
dobrý recept
161 hlasujících
  • Recept Tradiční české koláče - Výborné koláče. Podle uvedeného receptu jsem upekla z jedné dávky všechno na fotce - celkem 49 koláčků a jeden velký ze zbytků z vykrajovaného těsta.
  • Recept Tradiční české koláče - Druhá várka, trouba pohlídaná, krásně vyběhly :-)
  • Recept Tradiční české koláče - První várka, ale mam plynovou troubu a nevšimla sem si, že mi zhasla:-( Nicméně chuťově výborný:-)


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Tradiční české koláče

Celkový počet komentářů: 26
  • Re: Pavla Hoca 20.08.2013 22:31:23

    Nevim odkud jste,ale pokud bydlite v USA nebo Canade, tak polohruba mouka existuje, ja ji kupuji( Robin Hood-fialova ve 2,5kg baleni, Blending) ale taky jsem vsechno asi 14 let pekla a delala jen z hl. mouky a jde to.Jen nesmite zapomenout na sul, ona tomu kynuti trosku vic pomuze a osvedcilo se mi delat kvasek z granulovaneho drozdi na chleba.

  • kolace jana 05.05.2013 13:24:59

    do buchet/kolacku zamichej normalni maslo. Ja si polohrubou mouku importuji, kdyz jedu do Ceska na navstevu. Z hladke mouky jsou takove tuzsi, no, jako od maminky to neni .I kdyz , cizinci si to pochvaluji i z te hladne mouky :)
    Drobenku na kolacky z te mouky neudelas.Ja je posypavam mletymi orisky.
    Udelej testo vice vlacnejsi.
    Te hrube mouce v obchode se vyhni, to by jsi pak mohla vsechno vyhodit.
    Doufam, ze jsem ti aspon trochu pomohla.

  • lumik
    Komentář k receptu Tradiční české koláče lumik 10.11.2013 13:53:19

    zapoměla jsem dodat ,že necháme dokynout i po naplnění

  • lumik
    Komentář k receptu Tradiční české koláče lumik 10.11.2013 13:52:02

    z vykynutého těsta vyválím váleček,nakrájím na kousky podle toho jak velké chceme koláče,vykoulím bochánky,nechám kynout,do vykynutých něčím kulatým(dno sklenky,závaží) vymačknu dolík,okraje potřu vejcem,do středu náplň,navrch žmolenku,tak nás učila mamka doma dělat koláče,zkuste to někdy,hezký den všem

  • Komentář k receptu Tradiční české koláče Viktor 10.11.2013 06:35:17

    Jěště tam patří trochu rumu!

  • super i z domácí pekárny vejuka 09.11.2013 23:07:03

    Tak jsem tento recept vyzkoušela se zaděláním těsta v domácí pekárně na program těsto,kde pěkně pekárna vše zamíchala (mnohem lépe než by se to povedlo mně ručně) a kde to také pěkně vykynulo.Z uvedeného množství jsem nakonec udělala 49 koláčků a ze zbytku z výkrojků jsem znovu smíchala, vyválela a udělala jeden rodinný velký koláč.Výsledek je na fotečce ve fotogalerii.Nejsem žádná pekařka, s pečením začínám,ale povedly se mi krásně napoprvé.

  • Komentář k receptu Tradiční české koláče Lenka 14.10.2013 17:21:07

    Vynikajici, sice daji trochu prace a zaberou casu ale chutnaji vyborne.
    Clovek se hned citi vic doma.
    I svedskym kolegum chutnaly. Jen jsem do maku pridala o hodne vic mleka.

  • České nebo Moravské Petr 04.08.2012 12:16:56

    Jé ty tradiční české koláče vypadaji úplně stejně jako tradiční moravské koláče které jsme včera měli

  • buchtičky jak od maminky 04.03.2012 09:43:21

    výborné,nemají chybu :-) děkuji za recept

  • Do makové náplně jsem přidala více mlíčka, protože by jinak byla sypká, jinak koláčky (z jedné třetiny žitná mouka v těstě) jsou božské... Nemám ráda posypku a na těchto koláčcích je skvělé, že náplň za tu chvilku v troubě i bez ní nevyschne :-)

  • Nalezeno receptů: 26
    Přidat příspěvek k receptu Tradiční české koláče
    * Povinné pole

    
    Kde to žije
    Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

    Píšeme jinde

    • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

      Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

      Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!

    • Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

      Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

      Rádi si v těchto dnech zdobíte zahrádku, terasu nebo balkon pestrobarevnými a různě velikými dýněmi? A jak by také ne, je přece jejich čas a jako podzimní dekorace jsou nepřekonatelné. Už také víme, že dýně je nadmíru zdravá zelenina a pomůže nám dokonce i s hubnutím.




    přidat nový recept