ahoj,
taky přidám svoji moidifikaci bramboráků. Nedávám slaninu, zato víc česneku(rozetřený se solí!) a hodně majoránky. Nad rámec ingrediencí přidávám nahrubo nakrájenou cibuli (recept mojí babičky). Bramboráky smažím spíš tlustší a větší - rozměr na celou pánev.
A závěrem vysvětlení, proč se bramboráky rozpadají. Tajemství soudržnosti těsta je v obsahu škrobu v bramborách - v nových bramborách je ho málo, je lepší nastrouhané trochu vymačkat, ve starých bramborách je škrobu hodně, zbavovat se vody netřeba. Byť jsem vyrobil spoustu variant bramborákového těsta (s uzeným masem, kysaným zelím, se špekem...), kmín jako přísadu si v nich představit nedovedu, a zkoušet to ani nebudu. Dobrou chuť!
Nevaří, smaží... :-) Já to dělám na plynu, kde jsou jen 2 možnosti plamenu. Plný, a poloviční. Jedu na plnej, když mám pocit, že se to začíná připalovat, stáhnu plamen na půlku a po nějaký době ho zas zvednu. Na elektrice bych podobně přepínal z plnýho výkonu (většinou č. 6) na menší (4-5). Záleží na tom, jak máte doma výkonný plotýnky. Začni systémem pokus - omyl a třetí, nebo čtvrtej bramborák už bude takovej, jak má být... Držím palce
Mléko je tam pro zjemnění a naředění těsta. Je tedy volitelné.
Nicméně, lepší je nastrouhat polovinu brambor na jemno a polovinu na hrubo. Bramboráky mají lepší texturu a občas si člověk kousne do brambory a nejen do nudné kaše.
Super recept. ja osobne pridavam mleko kvuli barve ( lepe chutna - spis psycho efekt ). delal jsem jiz spoustu bramboraku se vsim mozny i nemoznym, ale udivuji me nazory lidi ze do bramboraku patri/nepatri kmin a jsou schopni se kvuli tomu hadat to budou lide co nikdy nic neuklohnili ( muj osobni nazor ). Vzdyt kazdy ma jine chute, tak at si tam nacpe kdo co chce a nemusi ti ´druzi´ hned psat jaky jsou to blbci. ba naopak ti co to pisou jsou absolut idiots
právě mám břicho úplně nacpané bramborákama dle tohoto receptu a musím říct, že nikdy jsme ho nedělali v naší rodině jinak.Super.Až na to že brambory nestrouháme,ale rozsekáme v mixéru-a taky dobrý,hlavně pohodlnější:-)
Fekálníku a Robine Úde, tento recept napsala Včelka Mája, je to její recept, do kterého se kmín nedává, tak proč tady řešíte nesmrtelnost brouka?!!! Chováte se jako hulváti, nevychovanci a naprostí ignoranti! Přidat komentář je pouze volba a možnost, ne důvod se k něčemu vyjadřovat za každou cenu...třeba i cenu toho, že je komentář naprosto mimo a vy vypadáte, jako tupci :( Přestaňte s tím a neobtěžujte nás vašimi ubohými reakcemi!Díky!
Tak jsem se nahodou dostala do receptu ceske kuchyne a byla jsem ohromena jak upadla kultura ve vyjadrovani. Mohli byste se vsichni stydet, vsichni, kdo se zucatsnujete komentaru a michate recepty s vulgarnosti,ktera byla kdysi povazovana za komunikaci ty spodni tridy.. Nevim proc se urcita skupina lidi tak rozhorcuje nad kminem jako prisadou do bramboraku. Prece si kazdy muze pridat co mu chutna a nemusi se zodpovidat nejakemu neciviilisovanemu, arogantnimu idiotovi. Snad je jeste trochu svobody na svete a lide si mohou pouzivat co jim hrdlo raci,
velmi chutné, bohuzel na hrubo nastrouhané a moc mouky ale to je moje chyba, neodhladl jsem to. strouzku cesneku jsem dal 3 na lepsi chut, pridal jsem nasekany gothaj na kousky a luxusní mňamka
Vůbec není pravda, že se rozpadají, pokud někdo umí dobře číst a přemýšlet, tak ze všech těchto surovin vznikne dobrá hmota, která se prostě netrhá. Dělala jsem schválně stejnou gramáž a musím říct, že jsou opravdu dobré, jediný co dělám je, že je strouhám na jemným a česneku jsem dala víc.
Takže určitě jako kuchařinka nezklamala:) dobrou chut
Doporucuju nastrouhat brambory na hrubo, posolit a nechat pul hodky pustit vodu (je dobre vodu normalne rukou z brambor lehce vymackat) a tu pak odlit, pak se bramboracky nerozpadaji. pripadne pokud pusti další vodu, tak ji odlit a pridat další vejce.
No, já mám stejnou zkušenost jako tuším už někdo z předchozích pisatelů,že při nastrouhání nahrubo nepustí brambory tolik vody, tudíž se nemusí dávat ani moc mouky. Raději pro svázání dávám dvě vajka - ¨bramboráky jsou pak krásně jemné a ne jak prkno a rozhodně se nelámou ani nedrolí. Taková hloupost, dalo by se říct, ale výsledek vážně stojí zato :-)
Komentář k receptu Tradiční bramborák
Také dávame do bramboraku kmín.... :-D
24.09.2017 15:45:13
Komentář k receptu Tradiční bramborák
Když se tady dívám na ty komentáře dělá se mi malinko blivno..spoustu lidí má svůj vlastní recept a vůbec proti gustu...
15.05.2017 22:59:09
Komentář k receptu Tradiční bramborák
Je to dobré, ale je toho málo :-D
12.10.2016 09:53:37
Komentář k receptu Tradiční bramborák
Co je to za bramborák bez česneku? Do tohohle množství brambor klidně 10, 12 strouzku
03.04.2016 12:30:41
Olej x Sádlo
Díky za recept. Jen dodám, že místo oleje smažím na sádle. A česneku jsem dal 4 stroužky (Českého) a majoránky celý sáček. ;)
30.10.2015 17:35:27
Komentář k receptu Tradiční bramborák
Moc dobrej recept! Nenašla jsem doma majoránku tak jsem dala čerstvý tymián ze zahrádky, výborné!
19.06.2015 21:21:56
Mouka
Můžu tam dát pšeničnou mouku ?
06.06.2015 17:28:49
dobry ale
se 3 vajickama to je nej
01.06.2015 03:58:54
Mňam :-)
Tak to je mňam - inteligence mého příspěvku vás jistě potěší :D
24.08.2014 01:00:46
yum yum
Udelal sem bramborak po dlouhi dobje. Mam Americkou zenu a moc ji to nejede tak sem se nacpal sam. :)
04.08.2014 01:21:16
Re: yum yum
Delala jsem je dneska k veceri. Muj Americkej manzel si posmaknul. A pak dodal, ze mu to pripomina lepsi Hashbrowns.
28.10.2016 21:42:36
Komentář k receptu Tradiční bramborák
ahoj,
taky přidám svoji moidifikaci bramboráků. Nedávám slaninu, zato víc česneku(rozetřený se solí!) a hodně majoránky. Nad rámec ingrediencí přidávám nahrubo nakrájenou cibuli (recept mojí babičky). Bramboráky smažím spíš tlustší a větší - rozměr na celou pánev.
A závěrem vysvětlení, proč se bramboráky rozpadají. Tajemství soudržnosti těsta je v obsahu škrobu v bramborách - v nových bramborách je ho málo, je lepší nastrouhané trochu vymačkat, ve starých bramborách je škrobu hodně, zbavovat se vody netřeba. Byť jsem vyrobil spoustu variant bramborákového těsta (s uzeným masem, kysaným zelím, se špekem...), kmín jako přísadu si v nich představit nedovedu, a zkoušet to ani nebudu. Dobrou chuť!
22.05.2014 00:14:05
Nevím
na kolik stupňů se to má vařit? je mi 13 a moc to neumím :D
20.12.2013 20:53:14
Re: Nevím
Nevaří, smaží... :-) Já to dělám na plynu, kde jsou jen 2 možnosti plamenu. Plný, a poloviční. Jedu na plnej, když mám pocit, že se to začíná připalovat, stáhnu plamen na půlku a po nějaký době ho zas zvednu. Na elektrice bych podobně přepínal z plnýho výkonu (většinou č. 6) na menší (4-5). Záleží na tom, jak máte doma výkonný plotýnky. Začni systémem pokus - omyl a třetí, nebo čtvrtej bramborák už bude takovej, jak má být... Držím palce
01.05.2014 16:56:34
Blitka
Neumim vařit. Je to blitka.
03.12.2013 20:40:26
Komentář k receptu Tradiční bramborák
Neumim vařit. Je to blitka.
03.12.2013 20:39:21
Komentář k receptu Tradiční bramborák
Mléko je tam pro zjemnění a naředění těsta. Je tedy volitelné.
Nicméně, lepší je nastrouhat polovinu brambor na jemno a polovinu na hrubo. Bramboráky mají lepší texturu a občas si člověk kousne do brambory a nejen do nudné kaše.
22.10.2013 11:01:06
banda
Super recept. ja osobne pridavam mleko kvuli barve ( lepe chutna - spis psycho efekt ). delal jsem jiz spoustu bramboraku se vsim mozny i nemoznym, ale udivuji me nazory lidi ze do bramboraku patri/nepatri kmin a jsou schopni se kvuli tomu hadat to budou lide co nikdy nic neuklohnili ( muj osobni nazor ). Vzdyt kazdy ma jine chute, tak at si tam nacpe kdo co chce a nemusi ti ´druzi´ hned psat jaky jsou to blbci. ba naopak ti co to pisou jsou absolut idiots
08.10.2013 16:03:40
Komentář k receptu Tradiční bramborák
No, je mi 19 a teprve se učím a většinou se má jídla "dají jíst".. ale tohle je fakt dobré!! Děkuji :-)
06.09.2013 21:52:25
Super recept
Já bramboráky baštím s kysanou smetanou,vřele doporučuji. : )
20.06.2013 12:09:05
Chci se zeptat,tam se nedává mléko?Všude jinde v receptech je tady na internetu a v tomhle jediným neni,v čem je rozdíl?
07.05.2013 21:58:02
Re:
mléko se dává aby brambory zůstaly žluté.když tam nebude vlastně se nic nestane,
10.05.2013 17:31:35
Síla tradice
právě mám břicho úplně nacpané bramborákama dle tohoto receptu a musím říct, že nikdy jsme ho nedělali v naší rodině jinak.Super.Až na to že brambory nestrouháme,ale rozsekáme v mixéru-a taky dobrý,hlavně pohodlnější:-)
07.10.2012 15:24:24
Bramboráky
jak mají být. Není co dodat :o)
14.04.2012 20:04:20
Ať si tam dává každej kdo chce, co chce...debata jestli se dává nebo nedává kmín je trošku kravina ne?
24.01.2012 12:43:20
Jen poznámka: množství vystačí sotva pro dva nepříliš zdatné jedlíky, takže počítejte cca 400g barmbor na osobu.
Právě jsem poprvé ochutnal tento recept a je lepší než od maminky :D
11.12.2011 20:05:08
Re:
standardně dělám ze 2 kg brambor i když ¨jsme jen dva - stejně to vydrží maximálně na oběd a večeři :-)
06.10.2014 17:17:49
PS: Hoši styďte se, to snad není možný toto..
03.11.2011 18:15:34
Re:
Superrecept. Jednoduchý a dobrý
01.12.2011 16:18:22
PS: Hoši styďte se, to snad není možný toto..
03.11.2011 18:15:09
:-D
Děkuji za pobavení v komentářích.
Bramboráky jsem udělal přesně podle výše uvedeného receptu a byly VYNIKAJÍCÍ!! :-)
03.11.2011 18:14:47
Hulváti jedni!
Fekálníku a Robine Úde, tento recept napsala Včelka Mája, je to její recept, do kterého se kmín nedává, tak proč tady řešíte nesmrtelnost brouka?!!! Chováte se jako hulváti, nevychovanci a naprostí ignoranti! Přidat komentář je pouze volba a možnost, ne důvod se k něčemu vyjadřovat za každou cenu...třeba i cenu toho, že je komentář naprosto mimo a vy vypadáte, jako tupci :( Přestaňte s tím a neobtěžujte nás vašimi ubohými reakcemi!Díky!
07.10.2011 18:00:05
Znechuuceni z vyroku, pouzivanych na internetu
Tak jsem se nahodou dostala do receptu ceske kuchyne a byla jsem ohromena jak upadla kultura ve vyjadrovani. Mohli byste se vsichni stydet, vsichni, kdo se zucatsnujete komentaru a michate recepty s vulgarnosti,ktera byla kdysi povazovana za komunikaci ty spodni tridy.. Nevim proc se urcita skupina lidi tak rozhorcuje nad kminem jako prisadou do bramboraku. Prece si kazdy muze pridat co mu chutna a nemusi se zodpovidat nejakemu neciviilisovanemu, arogantnimu idiotovi. Snad je jeste trochu svobody na svete a lide si mohou pouzivat co jim hrdlo raci,
01.08.2011 00:28:20
CUS BUS
01.05.2011 08:43:14
CUS BUS
01.05.2011 08:43:14
Mňamka :)
21.02.2011 16:27:40
kde vidíš tolik sprostoty,já teda žáknou nevidím,jedinejpříspěvek je trošku hustější,ale furt v rámci slušného,...tak nemoralizuj
30.04.2011 11:16:47
a kde je kmin???
11.01.2011 19:11:32
3 vejce :)
velmi chutné, bohuzel na hrubo nastrouhané a moc mouky ale to je moje chyba, neodhladl jsem to. strouzku cesneku jsem dal 3 na lepsi chut, pridal jsem nasekany gothaj na kousky a luxusní mňamka
15.12.2010 15:11:55
tak jsem je dnes zkoušel podle tohohle návodu a byly dobrý akorát jsem teda přidal ještě o jeden stroužek česneku navíc, protože nebyl moc cítit.
13.11.2010 13:10:18
hmmmm
jak málo stačí ke štěstí,..to je tedy bomba
05.11.2010 19:09:06
no
debata jako o nesmrtelnosti chrousta
05.11.2010 19:07:22
mnamky
Vůbec není pravda, že se rozpadají, pokud někdo umí dobře číst a přemýšlet, tak ze všech těchto surovin vznikne dobrá hmota, která se prostě netrhá. Dělala jsem schválně stejnou gramáž a musím říct, že jsou opravdu dobré, jediný co dělám je, že je strouhám na jemným a česneku jsem dala víc.
Takže určitě jako kuchařinka nezklamala:) dobrou chut
14.03.2010 21:10:29
rada
Doporucuju nastrouhat brambory na hrubo, posolit a nechat pul hodky pustit vodu (je dobre vodu normalne rukou z brambor lehce vymackat) a tu pak odlit, pak se bramboracky nerozpadaji. pripadne pokud pusti další vodu, tak ji odlit a pridat další vejce.
21.02.2010 13:51:29
strouhání
No, já mám stejnou zkušenost jako tuším už někdo z předchozích pisatelů,že při nastrouhání nahrubo nepustí brambory tolik vody, tudíž se nemusí dávat ani moc mouky. Raději pro svázání dávám dvě vajka - ¨bramboráky jsou pak krásně jemné a ne jak prkno a rozhodně se nelámou ani nedrolí. Taková hloupost, dalo by se říct, ale výsledek vážně stojí zato :-)
20.02.2010 14:18:07
rada zadarmo
Když brambory zbavíš po nastrouhaní vody tak se ti nemůžou bramboráčky rozpadat
14.02.2010 19:01:17
no super
to bych bez receptu nevěděl
08.02.2010 14:55:28
česnek
Čecnek nedrtím ani nestrouhám ale pouze rozetřu ze solí, jeho chuť daleko lépe vynikne, ale 2-3 strožky je podle mé chuti málo.
02.02.2010 13:24:51
Re: česnek
Opravuji čecnek na česnek a strožky na stroužky :-)
02.02.2010 13:27:25
Reobed:
oběd
01.02.2010 20:00:46
Bramborák
Dávám stejné ingredience, ale nevážím - dělám od oka a česnek nelisuji, lepší je jej nastrouhat na struhadle ještě před strouháním brambor.
31.01.2010 12:03:41
bramboraky
Ja nastrouhala na hrubo a dala 2 vejce a musim rict, ze to byla bomba! :)
21.11.2009 19:07:08
Re: bramboráky
tyto bramboráky se pomněrě hodně rozpadají. minimálně 3 vejce na poloviční dávku
26.08.2009 13:03:21