reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Tian provencal - gratinovaná zelenina s rýží

Lehká, voňavá a velmi chutná zelenina, která je zapečená v keramické míse nazývané tian. Recept vhodný pro letní párty s přáteli.


  • 4,3

    12×

    4,3 12
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby

směs



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 745 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 984 hodnocení

Dort s mascarpone a ovocem krok za krokem

29. 5. 2020

Bábovka

4,7 1 707 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 796 hodnocení

Bez černý neboli bezinky - znáte jeho léčivé účinky?

28. 5. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 139 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 199 hodnocení

Recept na výbornou cibulačku s vínem krok za krokem

27. 5. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 596 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 766 hodnocení

Videorecept pro všechny milovníky čokolády: Jemná čokoládová pěna podle Anny

26. 5. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 288 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 656 hodnocení

Sběr černého bezu: Na limonádu, čaj, med i likér

25. 5. 2020

Postup přípravy

Předem přípravy samotného receptu si uvaříme rýži a troubu předehřejeme na 220 °C.

Nasekáme si bylinky (lístky bazalky a tymiánu, zelenou petržel), dále šalotku nebo cibuli a česnek. V míse s uvařenou rýží a trochou olivového oleje dobře promícháme.

Do zapékací mísy vymazané olivovým olejem vsypeme směs rýže tak, aby pokryla celé dno.

Omyjeme si rajčata, papriky, lilek a cuketu. Vše nakrájíme na kolečka. Pokud je lilek silnější, pak jej přepůlíme po délce.

Na připravenou rýži klademe kolečka zeleniny, a to vždy střídavě jednu řadu rajčat, dále řadu cukety, papriky a lilku. Kolečka i řady zeleniny mačkáme dobře na sebe, dokud nezaplníme celou plochu rýže v míse.

Mezi zeleninu a částečně na ni vložíme větvičky tymiánu a nasekaný česnek (nešetříme), navrch nasypeme černé olivy a vše silně pokapeme olivovým olejem. Olejem je dobré také nešetřit, vsákne se do rýže i zeleniny a pokrm není po zapečení suchý. Podle možností a chuti lze přidat mezi kolečka zeleniny také kousky ovčího nebo kozího sýru, který dodá další rozměr celému pokrmu.

Takto připravenou mísu tian provencal zapékáme v troubě 45 minut.

Tian provençal - gratinovanou zeleninu s rýží podáváme jako hlavní jídlo (teplé i studené), ale i jako přílohu k masu a rybám.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Tian provencal - gratinovaná zelenina s rýží

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.