reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou

Univerzální omáčka na těstoviny podle trochu náročnějšího receptu, který ale stojí za vyzkoušení!


  • 3,4

    3,4 5
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 555 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 538 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Kouzlo tohoto jídla tkví v jeho modifikovatelnosti. Těstoviny, maso i sýr lze zaměňovat a vytvářet tak nové variace receptu. Místo nivy lze například použít parmazán či sekaný špenát a vykouzlit tak vynikající špenátovou omáčku.

Nejprve je nutné připravit si dva zhruba stejně velké hrnce. Jeden na těstoviny a druhý na omáčku. Dále talíř na pokrájené maso, prkénko, nůž a lis na česnek. Doporučuji vařit na indukčním či plynovém sporáku, protože bude nutné často a rychle měnit teplotu.

Přejdeme k přípravě receptu. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a opravdu pozvolna ji na oleji oestujeme. Snažíme se, aby cibule ve finále byla spíše rozvařená a nebyla v omáčce vidět. Mezitím pokrájíme maso.

Po zhruba 10 minutách restování cibule přidáme prolisovaný česnek, který nám olej okamžitě krásně ovoní. Česnek restujeme asi 1 minutu, poté přidáme maso, zvýšíme plamen a zprudka ho orestujeme. Přidáme koření. Koření volíme podle své chuti, já používám obyčejnou grilovací směs. S kořením to nepřeháníme, ale dáváme opravdu malinko, maximálně jednu lžičku, aby nebylo v omáčce příliš výrazné.

Po zhruba 5 - 10 minutách, až je maso osmažené, ztlumíme plamen a přidáme půlku vaničky nadrobené nivy. Nivu nedáváme celou, protože by příliš přehlušila ostatní chutě. Stále mícháme, dokud se niva nerozteče.

Mezitím si v druhém hrnci dáme vařit osolenou vodu na těstoviny.

Do omáčky přidáme obě smetany a lžíci pomazánkového másla. Máslo dodá omáčce ještě větší krémovitost. Pokud máme mascarpone, použijeme místo másla mascarpone. Zvýšíme plamen, když omáčka začne bublat, opět teplotu snížíme a mícháme na mírném plameni, dokud nám omáčka trochu nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem.

Do vroucí vody dáme vařit těstoviny, uvaříme je ještě o malinko tvrdší než al dente, scedíme a ihned je přidáme do hrnce s omáčkou kterou jsme mezitím odstavili z plotny. Do těstovin nelijeme žádný olej, aby se nelepily! Hotovou směs zamícháme a necháme zhruba 3 - 5 minut odpočinout. Těstoviny dojdou a nasáknou omáčkou.

Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou naposled promícháme a můžeme podávat.

Ještě jednou zopakuji základní zásady pro kvalitní výsledek:

Nepřehánějte to s kořením ani nivou, omáčka má být jemná spíš ovoněná než okořeněná. Maso orestujeme pořádně, ale nespálíme ho. Maso které je sotva uvařené, není nic moc. Zprudka restované maso se zatáhne a zůstane vevnitř šťavnaté. Smetanu volíme jednu ke šlehání 31 % a jednu na vaření 12 %. Důležité je i načasování. Omáčka musí být hotová o chvíli dříve než těstoviny. Ty nesmí stát někde v cedníku a čekat na omáčku. Slepily by se a došly by dřív než v omáčce.
Tím se dostávám k tomu nejdůležitějšímu - spojení omáčky s těstovinami v hrnci a čekání než těstoviny trochu nasají omáčku, která mezitím ještě trochu zhoustne. Zásadní chybou by bylo nandat těstoviny na talíř a omáčkou pouze přelít.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Těstoviny se smetanovou omáčkou a nivou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.