reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Těsto na tažený závin

Nenáročný recept na jednoduché těsto na štrúdly.


  • 4,5

    100×

    4,5 100
  • 15 min

  • 22×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Energetická hodnota

859 kJ / 205,3 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 826 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 601 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Postup přípravy

Mouku prosejeme do mísy. Přilijeme k ní odvážený olej, vejce, sůl, ocet a část odměřené vody. Ze surovin uhněteme vláčné těsto. Doporučuji použít kvalitní rostlinný olej, nejlépe slunečnicový.

Tažené těsto necháme v míse asi 10 minut odležet při pokojové teplotě pod utěrkou. Pak ho rozdělíme. Každou půlku vyválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, střed posypeme strouhankou a poklademe náplní podle chuti. Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně.

Tažený závin vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou. Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem a můžeme sypat moučkovým cukrem.

Z tohoto množství bez problému připravíme 2 "nohavice" taženého závinu, které jsou velké cca jako plech.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Těsto na tažený závin

    Celkový počet komentářů: 10
    • Marie
      Marie

      Připomínka

      Vlastním knihu Česká kuchyně, podle které občas vařím dodnes a je stará cca 40 let. Do těsta na tažený závin se nedává vejce, pouze voda máslo hl.mouka a jemný krystal-cukr. Mám jej vyzkoušený a jde krásně vytahovat i rolovat a je výborný.

      14.10.2018 20:27:56

    • Leeann
      Leeann

      Recept se mi nelíbí

      Testo bez chuti, tvrde. Priste pecu jine.

      15.04.2018 14:27:31

    • Milan Štindl
      Milan Štindl

      tažený štrúdl

      Do štrůdlu jsem dal nakrájené meruňky jablka a ořechy osmaženou strouhanku a dávám ho do trouby krásně to voní už se těším .

      09.12.2016 11:00:50


    • Robin
      Robin

      Komentář k receptu Těsto na tažený závin

      ...zkusil jsem a mohu doporučit každému...výborně se s ním pracuje...listové těsto už kupovat nebudu...díky za tento recept...

      07.11.2016 14:35:37

    • Aneta
      Aneta

      Komentář k receptu Těsto na tažený závin

      Těsto je jednoduché a moc dobry. Zkusila jsem se sadlem a mlekem -těsto šlo krásně zpracovat i válet.Mohu doporučit :-)

      09.02.2016 09:20:11

    • Linda
      Linda

      Komentář k receptu Těsto na tažený závin

      Muzu udelat i slanej? :-)

      03.12.2013 21:11:55

    • Linda
      Linda

      Komentář k receptu Těsto na tažený závin

      Muzu udelat i slanej? :-)

      03.12.2013 21:03:28

    • madla
      madla

      těsto na taž. závin - SÁDLO!!!

      Místo oleje dejte SÁDLO a místo vody mléko. Dle mojí babičky narozené v r. 1890. SUPER!!! Nemá chybu!

      25.11.2013 23:30:47

    • Ema
      Ema

      Komentář k receptu Těsto na tažený závin

      Tak jsem také udělala 2 nohavice s jablky.Jen jsem si to zjednodušila a těsto jsem normálně vyválela na vále,naplnila a srolovala.Odpadla mi tak zbytečná pomoučená utěrka.Těsto je trochu tužší,ale dělávám i tvrdší,tkzv.betoňák.Byla jsem spokojená.

      01.10.2013 12:36:49

    • hanahama
      hanahama

      není to tak složité, jak jsem se bála :)

      Příprava těsta je docela jednoduchá, myslela jsem, že to bude horší. Právě jsem vypnula troubu a štrůdl vypadá opravdu lákavě, teď ještě - co ta chuť :)

      28.01.2013 12:13:19


    Nalezeno receptů: 10

    Přidat příspěvek k receptu Těsto na tažený závin

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.