Naučíme vás nenáročný recept na jednoduché těsto na štrúdly, které nemusíme plnit jen jablíčky, ale i jinou náplní podle chuti a příležitosti.
těsto | |
---|---|
1 špetka | sůl |
1 ks | vejce |
2 lžíce | ocet |
100 ml | voda |
400 g | hladká mouka |
100 g | rostlinný olej |
Štrúdl s jablky patří mezi nejoblíbenější moučníky české kuchyně. Připravit jej můžeme z různých druhů těst (listové, jogurtové, máme také křehký nebo také tažený závin). Právě příprava tradičního taženého závinu však není úplně jednoduchá, je celkem těžké odhadnout, jak tenké by těsto mělo být, jakým způsobem ho takzvaně táhnout a jak správně štrúdl zavinout.
V dnešním receptu si připravíme těsto na tažený závin. Mouku prosejeme do mísy. Přilijeme k ní odvážený olej, vejce, sůl, ocet a část odměřené vody. Ze surovin uhněteme vláčné těsto. Doporučuji použít kvalitní rostlinný olej, nejlépe slunečnicový. Tažené těsto necháme v míse asi 10 minut odležet při pokojové teplotě pod utěrkou. Pak ho rozdělíme.
Každou půlku vyválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, střed posypeme strouhankou a poklademe náplní podle chuti. Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně. Tažený závin vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou.
Upečený tažený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem a můžeme sypat moučkovým cukrem. Z tohoto množství bez problému připravíme 2 "nohavice" taženého závinu, které jsou velké cca jako plech.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Víkendové pečení: Rebarborový závin krok za krokem
Vyzkoušejte přípravu závinu s touto zdravou surovinou - rebarborou. Recept je z jednoduchého těsta bez kvasnic.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena