reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Těsto na tažený závin

Nenáročný recept na jednoduché těsto na štrúdly.


  • 4,5

    100×

    4,5 100
  • 15 min

  • 22×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Energetická hodnota

859 kJ / 205,3 kCal
(na 1 porci)

Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 560 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Postup přípravy

Mouku prosejeme do mísy. Přilijeme k ní odvážený olej, vejce, sůl, ocet a část odměřené vody. Ze surovin uhněteme vláčné těsto. Doporučuji použít kvalitní rostlinný olej, nejlépe slunečnicový.

Tažené těsto necháme v míse asi 10 minut odležet při pokojové teplotě pod utěrkou. Pak ho rozdělíme. Každou půlku vyválíme a vyválený plát opatrně přeneseme na pomoučněné plátno. Na něm těsto ještě podle potřeby roztáhneme do požadovaného tvaru. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, střed posypeme strouhankou a poklademe náplní podle chuti. Tažené těsto opatrně svineme pomocí utěrky, přičemž ho dobře, ale jemně utahujeme. S druhou polovinou těsta postupujeme stejně.

Tažený závin vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Doporučuji během pečení troubu otevřít a vyvětrat páru. Občas před pečením závin propíchám vidličkou. Upečený závin vyjmeme z trouby, pomašlujeme rozpuštěným máslem a můžeme sypat moučkovým cukrem.

Z tohoto množství bez problému připravíme 2 "nohavice" taženého závinu, které jsou velké cca jako plech.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Těsto na tažený závin

    Celkový počet komentářů: 10
    • Marie
      Marie

      Připomínka

      Vlastním knihu Česká kuchyně, podle které občas vařím dodnes a je stará cca 40 let. Do těsta na tažený závin se nedává vejce, pouze voda máslo hl.mouka a jemný krystal-cukr. Mám jej vyzkoušený a jde krásně vytahovat i rolovat a je výborný.

      14.10.2018 20:27:56

    • Leeann
      Leeann

      Recept se mi nelíbí

      Testo bez chuti, tvrde. Priste pecu jine.

      15.04.2018 14:27:31

    • Milan Štindl
      Milan Štindl

      tažený štrúdl

      Do štrůdlu jsem dal nakrájené meruňky jablka a ořechy osmaženou strouhanku a dávám ho do trouby krásně to voní už se těším .

      09.12.2016 11:00:50


    • Robin
      Robin

      Komentář k receptu Těsto na tažený závin

      ...zkusil jsem a mohu doporučit každému...výborně se s ním pracuje...listové těsto už kupovat nebudu...díky za tento recept...

      07.11.2016 14:35:37

    • Aneta
      Aneta

      Komentář k receptu Těsto na tažený závin

      Těsto je jednoduché a moc dobry. Zkusila jsem se sadlem a mlekem -těsto šlo krásně zpracovat i válet.Mohu doporučit :-)

      09.02.2016 09:20:11

    • Linda
      Linda

      Komentář k receptu Těsto na tažený závin

      Muzu udelat i slanej? :-)

      03.12.2013 21:11:55

    • Linda
      Linda

      Komentář k receptu Těsto na tažený závin

      Muzu udelat i slanej? :-)

      03.12.2013 21:03:28

    • madla
      madla

      těsto na taž. závin - SÁDLO!!!

      Místo oleje dejte SÁDLO a místo vody mléko. Dle mojí babičky narozené v r. 1890. SUPER!!! Nemá chybu!

      25.11.2013 23:30:47

    • Ema
      Ema

      Komentář k receptu Těsto na tažený závin

      Tak jsem také udělala 2 nohavice s jablky.Jen jsem si to zjednodušila a těsto jsem normálně vyválela na vále,naplnila a srolovala.Odpadla mi tak zbytečná pomoučená utěrka.Těsto je trochu tužší,ale dělávám i tvrdší,tkzv.betoňák.Byla jsem spokojená.

      01.10.2013 12:36:49

    • hanahama
      hanahama

      není to tak složité, jak jsem se bála :)

      Příprava těsta je docela jednoduchá, myslela jsem, že to bude horší. Právě jsem vypnula troubu a štrůdl vypadá opravdu lákavě, teď ještě - co ta chuť :)

      28.01.2013 12:13:19


    Nalezeno receptů: 10

    Přidat příspěvek k receptu Těsto na tažený závin

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.