reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Terina z vepřového kolena

Je tu zimní čas domácích zabijaček, zkuste si připravit podle mého receptu terinu z vepřového kolena, je to něco nového a jiného než klasická tlačenka.


  • 2,6

    15×

    2,6 15
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 526 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Videorecept na Slaný koláč s rajčaty a cibulí

19. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

Co s přebytky zeleniny: Zkuste ji zmrazit a uchovat na zimu

19. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Hrníčkové recepty: Vyzkoušejte rychlé koláče bez vážení

18. 8. 2019

Postup přípravy

Čerstvé vepřové koleno, vepřové nožičky a vepřové kůže očistíme od chlupů a jiných nečistot, omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a větvičky čerstvého rozmarýnu a omyjeme.

Do velkého hrnce dáme vepřové koleno, nožičky a kůže. Zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme sůl, pálivou sušenou papriku, celý barevný pepř, větvičky čerstvého rozmarýnu, cibuli, česnek a bobkové listy.

Všechno přivedeme pomalu do varu na nejnižším plameni a průběžně sbíráme pěnu. Po jedné hodině pomalého vaření přidáme mrkev, petržel, celer a vaříme pomalu ještě 4 hodiny se sotva znatelným čeřením vývaru, dokud nebude maso měkké, což se dá poznat podle toho, že zapíchnutá vidlička lehce vběhne přes kůži do masa.

Zvlášť vybereme do mísy zeleninu, kůže, nožičky a uvařené koleno. Vývar přecedíme přes husté síto, které předtím vysteleme 3 vrstvami čisté lékařské gázy, čímž vývar hned odmastíme. Uvařené vepřové koleno necháme trochu vychladnout a odstraníme z něj kůži, tuk a vykostíme ho.

Mezitím namočíme do 5 polévkových lžic studené vody plátky želatiny, které potom vymačkáme. Pomalu ohřejeme 600 ml odebraného přecezeného vývaru z celkového množství, ve kterém za stálého míchání necháme želatinu úplně rozpustit.

Domácí nakládané sladkokyselé okurky pokrájíme na malé kostky. Připravíme si 1 lžíci kapary v nálevu, papírovou kuchyňskou utěrkou z obou odsajeme přebytečnou tekutinu. Jarní cibulku i se zelenou natí pokrájíme na kolečka a čerstvou petrželovou nať posekáme na jemno. Uvařené maso z vepřového kolena rukama natrháme na malé kousky. Zeleninovou směs přidáme k masu a promícháme. Přidáme jen tolik přecezeného vývaru bez želatiny, aby sahal jen do výšky masa.

Pokud máme doma formu na terinu, všechno děláme přímo do ní. Kdo formu nemá, postupuje podle mého návodu. Na vystřižený papírový karton velikosti formy na biskupský chlebíček dáme fólii a obalíme ho fólií, přitom forma na biskupský chlebíček nám výborně místo formy na terinu poslouží.

Formu na biskupský chlebíček potřeme mašlovačkou studenou vodou, přiložíme 3 vrstvy potravinářské fólie, jednotlivé vrstvy fólie také potřeme studenou vodou a uhladíme rukou o stěny formy, aby se pěkně přitáhly k sobě a okraje o velký kus přečnívaly přes okraje formy z každé strany.

Na spodek formy nalijeme 2 naběračky vlažného vývaru se želatinou, na kterou dáme 2 naběračky masa se zeleninou, jemně a rovnoměrně uhladíme povrch hřbetem polévkové lžíce. Následuje vrstva vývaru se želatinou a znovu masová směs, dokud se forma nezaplní.

Poslední vrchní vrstvu bude tvořit želatinový vývar, na který položíme papírový karton obalený potravinářskou fólií. Přes tento karton přeložíme fólii, aby přečnívala z formy ven a terinu uzavřeme ještě jemným stlačením povrchu. Terinu necháme ve formě úplně vychladnout a potom ji odložíme ztuhnout do chladničky na 24 hodin. Během této doby se krásně propojí všechny chutě.

V den D nastane ta slavnostní chvíle. Terinu vyklopíme z formy, odstraníme z ní potravinářskou fólií a ostrým nožem terinu pokrájíme na plátky asi 1,5 cm silné. Zůstal mi ještě scezený vývar, ten jsem podávala k obědu jako silnou masovou polévku s pokrájenou uvařenou zeleninou a krupicovými haluškami. Vývar jsem ještě posypala čerstvě posekanou petrželovou natí.

K terině podáváme cibuli pokrájenou na kolečka, ocet, čerstvě nastrouhaný křen, hořčici, čerstvě upečený domácí chléb a dobře vychlazené pivo. Je to vynikající večeře anebo pohoštění, které je jiné než klasická tlačenka či huspenina.

Terina se vyznačuje jemnou pikantní chutí pálivé papriky a chutí použitého koření, česneku, kapary, sladkokyselých domácích nakládaných pikantních okurek, čerstvé petrželové nati, jarní cibulky, rozmarýnu, kořenové zeleniny a ostatních surovin. Tuto terinu můžeme podávat k různým slavnostním příležitostem jako vynikající studenou pochoutku.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Terina z vepřového kolena

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.