reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

3. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Téměř dietní svíčková omáčka

Téměř dietní svíčková omáčka

Omáčka je rychlá, velmi jemná, dobrá a jiná než klasika - bez mouky, cukru a octa.


  • 4,2

    41×

    4,1 41
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Na drobně pokrájený a vyškvařený špek dáme na kostky nakrájenou cibuli, tou nešetříme, necháme zesklovatět, přidáme dva sáčky zeleniny pod svíčkovou a trochu osmahneme. Zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme sůl, divoké koření, podle chuti bobkový list, nové koření, celý pepř, jalovec a dusíme asi 10 minut.

Pokud je svíčková masová, na zeleninu dáme naporcované maso, orestujeme a zalejeme tak, aby bylo maso ponořené. Používám většinou krůtí stehna, ale také kuřecí, nebo kuličky z mletého masa a vařím do změknutí masa.

Když připravujeme jen omáčku, po 10 - 15 minutách vybereme koření, vše rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme 2 kelímky kysané smetany, 2 kelímky smetany ke šlehání. Nepoužíváme lehké či odlehčené varianty, jen ty poctivé vytvoří správnou chuť a konzistenci. Svíčkovou dobře promícháme, dáme na 2 minuty provařit a můžeme servírovat. Opravdu není třeba dochucovat, smetany vykonají své až překvapivě. Pokud vaříme s masem, hotové vyndáme a postupujeme stejně.

Z poloviny množství surovin nakrmíme 4 lidi, ale tato omáčka u nás patří k oblíbeným, proto raději tuplovaně. Do svíčkové omáčky se hodí téměř vše, zbylé pečené kuře, králík, sekaná atd.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Téměř dietní svíčková omáčka

    Celkový počet komentářů: 11
    • děravá plíce
      děravá plíce

      Komentář k receptu Téměř dietní svíčková omáčka

      Téměř dietní svíčková omáčka
      když je to téměř dietní tak proč ten recept začíná...Na drobně pokrájený a vyškvařený špek dáme na kostky nakrájenou cibuli, tou nešetříme...
      asi těžko :D

      17.04.2014 13:24:35

    • brnenka
      brnenka

      misto hoveziho masa, jsem k te omacce udelala kureci steaky ( na prudko ) ... móóóc velka dobrota.

      29.02.2012 12:02:07

    • Jana / 2905
      Jana / 2905

      Svíčková

      Komu vyhovuje, vyzkouší, komu ne, zůstane u klasiky - jak jednoduché....
      Naše babičky znaly, u plotny mistrně, ta moje vařila i pekla v kamnech na tuhá paliva, přesně věděla kde je jaká teplota a rendlíky posouvala dle potřeby. Jídla byla nepopsatelně dobrá, Od rána se věnovala vaření, nespěchala, ano pasírovala zeleninu do poctivé svíčkové a já když vařím tu naší poctivou, rovněž pasíruji. Tato varianta je rychlá, lze uvařit po příchodu z práce třeba se sekanou. Jo, ještě dodatek k mixování, kdo chce vidět kousky zeleniny, mixuje kratší dobu, u nás chutná právě ta jemnost. Dobrou chuť /kdyby babi znala mixér, použila by, tím jsem si jistá/

      17.04.2011 18:03:13


    • Lucie
      Lucie

      Svíčková

      Co to jsem píšete za nesmysly?Tak co ten recept vaříte proč si neuděláte doma ty vaše bžundy.Uvědomte si,že svíčková bez šlehačky je jako chlap bez ptáka.Je to naše jedno z národních jídel a je na nažrání ne na dělenou stravu

      13.04.2011 17:51:14

    • nitrogen52
      nitrogen52

      Mixování zeleniny je naprosté barbarství!
      Neúcta k historii, pohodlnost a zneužívání mixerů. Naše babičky vždy jen pasírovaly!
      V omáčce musíme vidět kousky zeleniny..

      17.02.2011 22:27:11

    • Kajkaaa
      Kajkaaa

      Nej svíčková

      Nejlepší a přitom nejjednodušší svíčková! Za takové recepty jsem opravdu vděčná! :-) Ani mi nepříjde, že je nějak tučná, jak tady někdo píše. Komu to vadí, ať si udělá svíčkovou s odtučněného mléka a uvidíme..... anebo s moukou, ta je dneska kritizovaná co se týče zdravé výživy hodně.

      15.09.2010 12:54:17

      • Merrao
        Merrao

        Mám svíčkovou ráda, ale musím reagovat na Vás. Tučná je a to hodně. 3/5 Ingrediencí jsou nezdravé a tučné. Uzený špek..o tom snad nemusím ani mluvit, ale smetana ke šlehání nebo zakysaná = živočišné tuky. Takže dobrá, ale pokud mluvíme o českém "5 knedlíků flák masa a plný talíř omáčky" tak rozhodně nezdravé jídlo je. Jak jsem řekla, mám ji ráda, ale všeho s mírou. Můj názor je, že všeho s mírou neuškodí :)

        19.12.2010 23:18:24

    • 2905
      2905

      VHODNÁ PRO BEZLEPKOVOU DIETU ...

      07.03.2010 09:16:20

    • alge
      alge

      dietní svíčková

      TEN RECEPT PSAL ASI ZCELA NEZNALÝ KUCHAŘ DIETNI VYŽIVY.SOUHLASÍM S LAGOVA JANA. JA VUBEC SMETANU NEDÁVÁM, NA KONCI NALEJU TROCHU SMETANY DO KÁVY, . STAČÍ I 7 %. DÁVÁM HODNĚ ZELENINY A NIKDY JI NEMIXUJI, DOBŘE JI ROZMAČKÁVÁM, COŽ ZAHUSTÍ OMÁČKU A STAČÍ MÁLO MOUKY

      04.03.2010 11:07:04

    • RECEPCE
      RECEPCE

      SVÍČKOVÁ

      4 KELÍMKY SMETANY,TO SE VÁM ZDÁ DIETNÍ?JÁ DÁVÁM SMETANU ZAKYSANOU 400GR.VELKÝ KELÍMEK,ALE TO UŽ JE POŘÁDNÝ POLÉVKOVÝ KASTROL,ZAHUSTÍ TO HLAVNĚ HODNĚ ZELENINY.

      26.02.2010 13:53:01

    Nalezeno receptů: 11
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Téměř dietní svíčková omáčka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.