Vynikající telecí kuličky vařené ve vývaru servírované se smetanovou kaparovou omáčkou.
cukr | |
1 ks | vejce |
30 g | máslo |
1 svazek | petrželka |
2 ks | žloutek |
125 ml | mléko |
2 ks | cibule |
125 ml | smetana |
0.5 ks | citron |
4 lžíce | kapary |
125 ml | bílé víno |
20 g | hladká mouka |
1 l | masový vývar |
500 g | mleté telecí maso |
1 ks | starší houska |
2 ks | sardelové filé |
Housku nakrájíme na kousky a namočíme do mléka. Citron omyjeme horkou vodou. Kůru z něj nastrouháme a pak z něj vymačkáme šťávu. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Filátka omyjeme a nasekáme najemno. Petrželku opereme a nasekáme najemno. Housku vymačkáme.
Na pánvi rozpustíme 10 g másla a cibuli na něm zesklovatíme. K mletému masu přidáme citronovou kůru, filátka, petrželku, vejce a vymačkanou housku. Vše pořádně smícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Z masa vytvarujeme malé kuličky.
Vývar přivedeme k varu, kuličky v něm uvaříme. V druhém hrnci rozehřejeme máslo, vmícháme do něj mouku a krátce ji osmahneme. Pak ji zalijeme vínem a 400 ml vývaru z masových kuliček. Pak přimícháme kapary, citronovou šťávu a polovinu smetanu. Omáčku osolíme, opepříme, osladíme a přivedeme k varu. Zbylou smetanu smícháme se žloutky a vmícháme ji do omáčky, kterou už pak dále nemícháme.
Uvařené telecí klopsy vyjmeme z vývaru a servírujeme je přelité kaparovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena